Chlebek buraczany
Składniki
- Buraczki purée Hortex 1 opakowanie
- Mąka pszenna 300 g
- Cukier trzcinowy 150 g
- Masło 80 g
- Jajka 3
- Ekstrakt z wanilii 1/2 łyżeczki
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Soda 1 łyżeczka
Przygotowanie
Masło utrzyj z cukrem i żółtkami.
Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.
Dodaj ekstrakt z wanilii, a następnie rozmrożone i nieco odsączone na gęstym sicie buraczki.
Całość wymieszaj, na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie połącz ciasto z białkami i przełóż do keksówki, piecz ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Wystudzić na kratce kuchennej.
Powiązane przepisy
Grillowany tuńczyk z sosem pomidorowo-oliwkowym z buraczkami
Czerwony jak burak
Minikanapki na pumperniklu
Krem z buraczków z jogurtem i kiełkami słonecznika
Buraczkowe grzanki z kozim serem
Krem z buraczków z orzechami i kozim serem
Buraczki zasmażane
Buraczki zasmażane po poznańsku z jabłkiem