Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Chlebek buraczany

Łatwe
Przekąski
120 min
4 porcje

Składniki

  • Buraczki purée Hortex 1 opakowanie
  • Mąka pszenna 300 g
  • Cukier trzcinowy 150 g
  • Masło 80 g
  • Jajka 3
  • Ekstrakt z wanilii 1/2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda 1 łyżeczka

Przygotowanie

Krok 1

Masło utrzyj z cukrem i żółtkami.

Krok 2

Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.

Krok 3

Dodaj ekstrakt z wanilii, a następnie rozmrożone i nieco odsączone na gęstym sicie buraczki.

Krok 4

Całość wymieszaj, na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie połącz ciasto z białkami i przełóż do keksówki, piecz ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Wystudzić na kratce kuchennej.

Powiązane przepisy

Spróbuj również