Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Makaron casarecce w ragout warzywno-wieprzowym

Średnie
40min
4 porcje

Składniki

  • Włoszczyzna paski Hortex 1 opakowanie
  • Polędwicy wieprzowej 280 g
  • Koncentratu pomidorowego 150 g
  • Wina białego wytrawnego 100 ml
  • Oliwy z oliwek 4 łyżki
  • Łodyga selera naciowego 1 szt.
  • Pęczka natki pietruszki ½ szt.
  • Mąki pszennej 400 g
  • Jaja 4 szt.
  • Sól 40 g
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Składniki ciasta połącz ze sobą i zagnieć ciasto . Używając miksera z przystawką do makaronu casarecce uformuj makaron. Przygotowany makaron casarecce ugotuj al dente. Można też użyć gotowego makaronu dostępnego w sklepie.

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej włoszczyznę i pokrojony seler naciowy.

Krok 3

Polędwicę pokrój w ok. 1 cm kostkę i podsmaż na patelni razem z warzywami. Całość podlej białym winem. Po wyparowaniu alkoholu dodaj koncentrat pomidorowy i niewielką ilość gorącej wody.

Krok 4

Wszystko duś ok. 10 minut, na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 5

Do gotowego sosu dodaj wcześniej ugotowany makaron. Wymieszaj całość i wyłóż na talerze dekorując natką pietruszki.

Powiązane przepisy

Spróbuj również