Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Kruche ciasto podwójnie wiśniowe

Średnie
Desery
60minut
12 porcji

Składniki

  • Wiśnie bez pestek Hortex 2 opakowania
  • Cukier 50 g
  • Mąka pszenna 450 g
  • Zimne masło 200 g
  • Cukier 200 g
  • Jajka 2
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj pokrojone na kawałki masło, wsyp cukier, delikatnie zagnieć ciasto, tak aby powstała kruszonka. Następnie jajka rozmieszaj z 2 łyżkami wody i dodaj do mąki i zagnieć jednolite ciasto. Jeśli będzie za suche można dodać łyżkę wody. Dwie trzecie ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki. Pozostałe ciasto również zawiń w folię  i włóż do zamrażalnika.

Krok 2

Jedno opakowanie wiśni bez pestek  przesmaż na patelni  z cukrem, aż powstanie konfitura. Drugie opakowanie rozmroź i odsącz na sicie (sok dodaj do wiśni na patelni).

Krok 3

Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim tortownicę o średnicy 22-24 cm. Wierzch posmaruj konfiturą i posyp odsączonymi wiśniami. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na wierzch ciasta.

Krok 4

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 45-50 minut.

Krok 5

Gotowe ciasto podawaj oprószone cukrem pudrem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również