Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Duszony łosoś z zielonym groszkiem i salsą

Średnie
Dania główne
60min
4 porcje

Składniki

  • Groszek zielony Hortex 1 opakowanie
  • Filetu z łososia 200 g
  • Mąki pszennej 100 g
  • Białego wina 60 ml
  • Czerwona papryka 1 szt.
  • Ziemniak 1 szt.
  • Dymka 1 szt.
  • Oliwy z oliwek 2 łyżki
  • Ząbek czosnku 1 szt.
  • Kuminu ½ łyżeczki
  • Rukola
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Umytą i osuszoną rybę posól i popieprz. Następnie panieruj w małej ilości mąki i smaż na oliwie z oliwek. Dodaj posiekany czosnek, dymkę i kumin. Całość podsmaż. Dodaj wino, pokrojone: ziemniak i paprykę. Podlej wodą i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie wyjmij rybę i zredukuj sos, ciągle mieszając.

Krok 2

Rozmrożony groszek wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż ok. 3 minut. Dodaj rukolę i podlej winem. Całość duś do miękkości groszku, przypraw wszystko solą i pieprzem. Rybę podawaj ułożoną na salsie.

Powiązane przepisy

Spróbuj również