Duszony łosoś z zielonym groszkiem i salsą
Składniki
- Groszek zielony Hortex 1 opakowanie
- Filetu z łososia 200 g
- Mąki pszennej 100 g
- Białego wina 60 ml
- Czerwona papryka 1 szt.
- Ziemniak 1 szt.
- Dymka 1 szt.
- Oliwy z oliwek 2 łyżki
- Ząbek czosnku 1 szt.
- Kuminu ½ łyżeczki
- Rukola
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Umytą i osuszoną rybę posól i popieprz. Następnie panieruj w małej ilości mąki i smaż na oliwie z oliwek. Dodaj posiekany czosnek, dymkę i kumin. Całość podsmaż. Dodaj wino, pokrojone: ziemniak i paprykę. Podlej wodą i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie wyjmij rybę i zredukuj sos, ciągle mieszając.
Rozmrożony groszek wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż ok. 3 minut. Dodaj rukolę i podlej winem. Całość duś do miękkości groszku, przypraw wszystko solą i pieprzem. Rybę podawaj ułożoną na salsie.