Pizza bianca z bobem, szpinakiem i sosem mascarpone
Składniki
- Bób Hortex 1 opakowanie
- Szpinak rozdrobniony Hortex 1 opakowanie
- Mascarpone 250 g
- Suszonych pomidorków z zalewy 6-8 sztuk
- Cebula 1/2
- Masło 1 łyżka
- Czosnek 1 ząbek
- Jogurt naturalny 1 łyżka
- Sól, pieprz
- Rozmaryn (świeży lub suszony) 1 łyżka
- Ciasto:
- Mąka chlebowa 500 g
- Woda 250 ml
- Drożdże instant 7 g
- Oliwa 3-4 łyżki
- Cukier 2 łyżeczki
- Sól 1 łyżeczka
Przygotowanie
Z podanych składników wyrób ciasto, uformuj je w kulę i przełóż do nasmarowanej oliwą miski, przykryj folią spożywczą i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ugotuj według instrukcji na opakowaniu bób i obierz go.
Następnie na patelnię z rozgrzanym masłem wrzuć posiekany czosnek i szpinak. Smaż wszystko, aż odparuje woda. Wtedy dodaj sól, pieprz i wcześniej ugotowany i obrany bób. Całość wymieszaj.
Mascarpone wymieszaj z jogurtem i odstaw na bok.
Gotowe ciasto podziel na sześć porcji, każdą rozwałkuj na cienki placek, posmaruj oliwą i oprósz solą i rozmarynem.
Następnie nałóż farsz i sos serowy. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250ºC na ok. 5-10 minut.