Pierogi z bobem i cebulką
Składniki
- Bób HORTEX 2 opakowania
- Mąki pszennej 500 g
- Gorącej wody 200 ml
- Oleju 60 g
- Soli 1/2 łyżeczki
- Duża cebula 1 szt.
- Tymianku 1 łyżeczka
- Olej do smażenie
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Bób ugotuj wg przepisu na opakowaniu, następnie odcedź obierz i zmiksuj. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju, kiedy zacznie się rumienić dopraw solą i pieprzem. Cebulę dodaj do bobu razem z całym olejem z patelni (dzięki niemu farsz nie będzie suchy), dopraw tymiankiem i dokładnie wymieszaj.
Mąkę wymieszaj z solą, olejem i stopniowo dodawaną wodą. Wyrób elastyczne gładkie ciasto. Gotowe ciasto odkrawaj porcjami i rozwałkuj na cienkie placki, z których szklanką wykrawaj okrągłe placki na pierogi (resztę ciast przykryj ściereczką by nie obsychało). Na środek każdego kółka, nakładaj łyżeczkę farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia.