Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Pierogi z bobem i cebulką

Średnie
Dania główne
60min
4 porcje

Składniki

  • Bób HORTEX 2 opakowania
  • Mąki pszennej 500 g
  • Gorącej wody 200 ml
  • Oleju 60 g
  • Soli 1/2 łyżeczki
  • Duża cebula 1 szt.
  • Tymianku 1 łyżeczka
  • Olej do smażenie
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Bób ugotuj wg przepisu na opakowaniu, następnie odcedź  obierz i zmiksuj. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju, kiedy zacznie się rumienić dopraw solą i pieprzem. Cebulę dodaj do bobu razem z całym olejem z patelni (dzięki niemu farsz nie będzie suchy), dopraw tymiankiem i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z solą, olejem i stopniowo dodawaną wodą. Wyrób elastyczne gładkie ciasto. Gotowe ciasto odkrawaj porcjami i rozwałkuj na cienkie placki, z których szklanką wykrawaj okrągłe placki na pierogi  (resztę ciast przykryj ściereczką by nie obsychało). Na środek każdego kółka, nakładaj łyżeczkę farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia.

Powiązane przepisy

Spróbuj również