Spring rolls z sosem słodko-kwaśnym
Składniki
- Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną 1 opakowanie
- Papieru ryżowego 1 opakowanie
- Dymka ze szczypiorem 1/2 pęczka
- Oliwy z oliwek 3 łyżki
- Mała papryczka chili 1 szt.
- Czarnego sezamu 1 łyżeczka
- Imbir (ok. 3 cm) 1 niewielki kawałek
- Sos sojowy
- Słodko-kwaśny sos chili wg. uznania
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną dymkę (bez szczypioru), posiekany imbir oraz pokrojoną drobno papryczkę chili bez pestek i chwilę smaż. Następnie dodaj warzywa, przyprawę z saszetki i całość smaż kilka minut (warzywa powinny zostać chrupiące).
Dopraw wszystko do smaku sosem sojowym, posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Powstały farsz nałóż na namoczone krążki papieru ryżowego, zawiń w rollsy i podawaj z sosem.