Szybkie pulpeciki w orientalnym sosie
Składniki
- Pulpeciki:
- Mielone mięso drobiowe 700 g
- Olej 100 ml
- Cebula 1 szt.
- Dymka 1 szt.
- Jajko 1 szt.
- Drobno posiekana kolendra (lub natka pietruszki) 2 łyżki
- Jasny sos sojowy 3 łyżki
- Cukier 1 łyżeczka
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól
- Sos:
- Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex 1 opakowanie
- Bulion warzywny lub mięsny 500 ml
- Olej 3 łyżki
- Jasny sos sojowy 2 łyżki
- Świeży korzeń imbiru 2 cm
- Czosnek 3 ząbki
- Papryczka chili 1 szt.
- Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Przygotowanie
Papryczkę chili przekrój wzdłuż na pół, usuń z niej nasiona i pokrój na małe kawałki. Imbir i czosnek drobno posiekaj. W woku lub dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj czosnek, imbir i papryczkę chili. Smaż na dużym ogniu przez minutę, cały czas mieszając. Potem dodaj warzywa na patelnię oraz sos sojowy i smaż na sporym ogniu, cały czas mieszając. Bulion wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej go do woka. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 2-3 minut, aż sos zgęstnieje.
Wtedy odstaw na bok. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na małym ogniu na łyżce oleju, aż się zeszkli. Do mielonego mięsa dodaj jajko, podsmażoną cebulę i pokrojoną natkę, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Wyrób jednolitą masę. Zwilżonymi rękami formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Smaż na patelni na gorącym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Usmażone, przełóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż je do sosu i gotuj na ok. 3-4 minuty. Pulpeciki podawaj udekorowane pokrojonym szczypiorkiem z dymki.