Zapiekanka z mielonym mięsem
Składniki
- Warzywa na patelnię ze szpinakiem HORTEX 2 opakowania
- Mielone mięso wieprzowe (karkówka, szynka, łopatka) 500 g
- Starty ser żółty 50 g
- Cebula 1
- Czosnek 3 ząbki
- Olej 6 łyżek
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól
Przygotowanie
Warzywa na patelnię przesyp na talerz i odstaw do rozmrożenia. Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka, a czosnek na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, lekko posól i smaż, często mieszając, aż cebula zacznie się szklić. Dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż ok. 10 minut. Zestaw z ognia.
W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając, smaż przez pół minuty. Rondel zestaw z ognia i wlej powoli mleko, nie przestając mocno mieszać. Rondel ponownie postaw na ogniu i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia, chwilę pogotuj. Następnie zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałką. Do sosu dodaj starty ser i wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj rozmrożone warzywa i smaż, co jakiś czas mieszając, aż kulki szpinaku całkowicie się rozmrożą.
Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Włóż połowę warzyw, dopraw przyprawą z jednej saszetki i na nich rozłóż mięso. Przykryj pozostałymi warzywami, dopraw przyprawą z drugiej saszetki i wlej sos. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na około 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp żółtym serem.
Powiązane przepisy
Curry warzywne z kurczakiem na parze i cytrynowym ryżem
Francuska zupa rybna
Podpłomyk z warzywami na patelnię i mozzarellą
Frittata ze szpinakiem
Wiejska zapiekanka
Danie jednogarnkowe z białą kiełbasą
Pieczona sałatka po grecku
Hiszpańska zupa z chorizo
Warzywa pod beszamelem
Warzywna zapiekanka z kurczakiem
Tarta z warzywami