Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Zapiekanka z mielonym mięsem

Średnie
Dania główne

Składniki

  • Warzywa na patelnię ze szpinakiem HORTEX 2 opakowania
  • Mielone mięso wieprzowe (karkówka, szynka, łopatka) 500 g
  • Starty ser żółty 50 g
  • Cebula 1
  • Czosnek 3 ząbki
  • Olej 6 łyżek
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa na patelnię przesyp na talerz i odstaw do rozmrożenia. Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka, a czosnek na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, lekko posól i smaż, często mieszając, aż cebula zacznie się szklić. Dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż ok. 10 minut. Zestaw z ognia.

Krok 2

W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając, smaż przez pół minuty. Rondel zestaw z ognia i wlej powoli mleko, nie przestając mocno mieszać. Rondel ponownie postaw na ogniu i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia, chwilę pogotuj. Następnie zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałką. Do sosu dodaj starty ser i wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj rozmrożone warzywa i smaż, co jakiś czas mieszając, aż kulki szpinaku całkowicie się rozmrożą.

Krok 3

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Włóż połowę warzyw, dopraw przyprawą z jednej saszetki i na nich rozłóż mięso. Przykryj pozostałymi warzywami, dopraw przyprawą z drugiej saszetki i wlej sos. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na około 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp żółtym serem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również