Tarta z warzywami
Składniki
- Warzywa na patelnię Hortex 1 opakowanie
- Ciasto francuskie 1 opakowanie
- Śmietana 18% 150 ml
- Ser feta 100 g
- Jajka 3
- Masło 2 łyżki
- Czosnek 1 ząbek
- Świeży tymianek
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C.
Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, które ponakłuwaj widelcem, po czym podpiecz mniej więcej przez 10 minut.
W tym czasie przesmaż na maśle warzywa, dodaj wyciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz tymianek i przełóż na podpieczony spód.
Śmietanę dokładnie wymieszaj z jajkami, po czym zalej nią warzywa. Całość posyp jeszcze pokruszonym serem feta i piecz kolejne 20 minut.
Tartę podawaj na ciepło udekorowaną świeżym tymiankiem.
Powiązane przepisy
Curry warzywne z kurczakiem na parze i cytrynowym ryżem
Francuska zupa rybna
Podpłomyk z warzywami na patelnię i mozzarellą
Frittata ze szpinakiem
Wiejska zapiekanka
Danie jednogarnkowe z białą kiełbasą
Pieczona sałatka po grecku
Zapiekanka z mielonym mięsem
Hiszpańska zupa z chorizo
Warzywa pod beszamelem
Warzywna zapiekanka z kurczakiem