Zupa z kiszonych buraków, ogórków czy dyni? 3 zupy z kiszonek
Zupa to prawdziwa królowa polskiej kuchni. Zawsze podawana jako pierwsze danie tradycyjnego obiadu, smaczna, pożywna i pełna witamin. Doskonale komponuje się z innym stałym elementem naszej kulinarnej spuścizny – kiszonkami. Te specjalnie przygotowywane frykasy są prawdziwym bogactwem składników odżywczych. Nic więc dziwnego, że połączenie kiszonek oraz zupy to strzał w dziesiątkę. Sprawdź nasze propozycje zup z kiszonek i rozsmakuj się w korzystnych dla zdrowia oraz niezwykłych dla kubków smakowych pysznościach.
Kiszonki? Na zdrowie!
Kiszone ogórki czy kapusta to prawdziwe polskie klasyki. Obecne są niemal w każdej rodzimej spiżarni. Często wykorzystujemy je jako dodatek do mięs bądź kanapek. Rzadko jednak pozwalamy im grać pierwsze skrzypce. Czas to zmienić!
Kiszone warzywa powinny znaleźć się w diecie każdego – bez względu na wiek czy płeć. To prawdziwe bomby witaminowe, które pomagają naszym organizmom w utrzymaniu zdrowia.
Jakie są zalety kiszonek?
- są lekkostrawne;
- pomagają przyswajać wapń i żelazo;
- dzięki błonnikowi pomagają w trawieniu i zwiększają uczucie sytości;
- dostarczają nam niezbędnych do zachowania zdrowia witamin z grupy B;
- zawierają mnóstwo witaminy C, dzięki której budujemy swoją odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne;
- są świetnymi probiotykami;
- mają działanie przeciwutleniające i neutralizujące wolne rodniki [1].
Kiszone warzywa – jak przygotować je w domu?
Kiszonki to produkt, który można powszechnie spotkać na sklepowych półkach. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób powstają. Dzięki temu bez trudu można stworzyć własne zapasy i mieć te zdrowe pyszności zawsze pod ręką.
Istnieje kilka sposobów, by kisić warzywa:
- w solance;
- w samej soli;
- w wodzie z czosnkiem bądź chrzanem;
- w soku z innej kiszonki;
- w produktach mlecznych [2].
Więcej o robieniu kiszonek z warzyw i owoców możesz przeczytać tutaj.
Zupa idealna
Jaka powinna być zupa idealna? Przede wszystkim dobrze, gdy wypełniona jest po brzegi wysokiej jakości produktami. Zdarza się, że masz ochotę na niektóre warzywa poza sezonem? To żaden problem. Możesz spokojnie korzystać z mrożonek. Zwróć jednak uwagę na to, by były one:
- zaufanej i uznanej marki;
- zebrane i zamrożone w pełni sezonu, gdy mają najwięcej witamin i mikroelementów;
- obrane ze skórki, odszypułkowane i podzielone na mniejsze kawałki;
- łatwo dostępne;
- właściwie przechowywane.
Więcej o zupach pełnych warzyw, także tych mrożonych, przeczytasz tutaj.
Zupa z kiszonej dyni
Dynia to smak polskiej jesieni. W zalewie octowej, w formie placków czy słodkawego kremu regularnie gości na naszych talerzach. Dzisiaj jednak prezentujemy ci zupełnie nową odsłonę tego warzywa – jako główny składnik zupy z kiszonki. Tak, dynię także można kisić!
Składniki:
- mrożona dynia kostka Hortex – 1 opakowanie;
- koper ogrodowy – kilka gałązek;
- czosnek – 8 ząbków;
- sól – 1 łyżka;
- cukier – 1 łyżka;
- ziemniaki – 3 sztuki;
- mrożona włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie;
- cebula – 1 sztuka;
- zalewa z kiszonki – ½ szklanki;
- ziele angielskie – 4 ziarna;
- liść laurowy – 4 sztuki.
Przygotowanie:
- Przygotowanie zupy zacznij co najmniej 3 dni wcześniej. Dynia potrzebuje czasu, żeby odpowiednio się ukisić.
- Dynię ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż na sitko i przelej zimną wodą. Odcedź.
- Wyparz słoiki.
- Ułóż dynię w słoiku, dodaj koper oraz obrany czosnek (5 ząbków).
- Zagotuj wodę i wymieszaj z łyżką soli i cukru. Zalej warzywa tak, by przykryć je w całości.
- Zakręć słoik i postaw go w ciemnym, suchym miejscu.
- Po trzech dniach wyjmij dynię ze słoika, zachowując zalewę – będzie ci jeszcze potrzebna.
- Opal cebulę i pozostały czosnek nad palnikiem. Jeżeli posiadasz kuchenkę indukcyjną bądź elektryczną, możesz przypalić warzywa na patelni.
- Mrożoną włoszczyznę przełóż do garnka razem z czosnkiem, cebulą i przyprawami. Zalej wodą i gotuj do miękkości.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Także ugotuj, aż będą lekko miękkie.
- Włóż dynię do zupy. Dodaj ½ szklanki zalewy z kiszonki. Gotuj jeszcze przez 10 minut.
- Zupę zmiksuj na gładki krem.
Zupa z kiszonych buraków
Zakwas z buraka to naprawdę pyszny i prozdrowotnie działający napój. Wyjęte z niego warzywa są doskonałą bazą do zupy buraczkowej. Mają wyrazisty smak i wspaniale komponują się z innymi składnikami dania. To pyszności, których po prostu musisz spróbować.
Składniki:
- buraki – 1 kg;
- liść laurowy – 8 sztuk;
- ziele angielskie – 10 sztuk;
- czosnek – 8 ząbków;
- sól – 1 łyżka;
- mrożona marchewka kostka Hortex – ½ opakowania;
- mrożona włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie;
- cebula – 1 sztuka;
- majeranek – 2 łyżeczki;
- ziemniaki – 4 sztuki;
- pieprz ziarnisty – 4 sztuki;
- sok z cytryny albo ocet – 1 łyżeczka;
- pieprz ziarnisty – 6 ziaren.
Przygotowanie:
- Obierz warzywa (buraki i czosnek). Czosnek pokrój na mniejsze kawałki, buraki w plasterki.
- Ułóż buraki w słoiku albo w kamionkowym garnku. Dodaj czosnek (5 ząbków), 4 liście laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego. Całość zalej przegotowaną, wymieszaną z łyżką soli zalewą.
- Umieść buraki w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu na tydzień.
- Przygotuj bulion tak, jak w przypadku zupy z kiszoną dynią (kroki 8 i 9).
- Gdy bulion warzywny będzie gotowy, dodaj buraczki i sok z cytryny. Pozwoli to zachować piękny kolor zupy.
- W drugim garnku ugotuj obrane ziemniaki. Gdy będą już miękkie, przełóż je do miski i dokładnie rozgnieć.
- Zupę podawaj z dwiema łyżkami gniecionych ziemniaków.
Zupa z kiszonych ogórków
Zupa z kiszonych ogórków to polski klasyk. Jest lekko kwaśna, niesamowicie pożywna i dostarcza wiele witamin. Można podawać ją solo bądź z kleksem śmietany. Wystarczy kilka składników, by przygotować to wyjątkowo aromatyczne danie.
Składniki:
- ogórki kiszone – 5 sztuk;
- mrożona włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie;
- ziemniaki – 4 sztuki;
- cebula – 1 sztuka;
- czosnek – 3 ząbki;
- koperek – pęczek;
- oliwa z oliwek – 2 łyżki.
Przygotowanie:
- Ogórki kiszone możesz przygotować samodzielnie, jednak bez problemu znajdziesz je w każdym sklepie spożywczym i na bazarku. Wybierz te jędrne i niezbyt miękkie.
- Cebulę drobno poszatkuj i zeszklij na oliwie. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważaj jednak, by go nie przypalić, ponieważ stanie się gorzki.
- Dodaj mrożoną włoszczyznę i chwilę smaż ją z cebulą i czosnkiem. Nie musisz jej wcześniej rozmrażać.
- Przełóż smażone warzywa do garnka, zalej wodą i dodaj przyprawy. Gotuj przez co najmniej 30 minut.
- Obierz i pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Włóż do zupy i gotuj do miękkości.
- Dodaj starte na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone oraz nieco zalewy, która została w słoiku. Gotuj jeszcze przez 10 minut.
- Zupę podawaj obficie posypaną drobno posiekanym koperkiem.