Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Tradycyjne polskie zupy w wersji wegetariańskiej – rosół, krupnik, grochowa wege

Polska zupa

Chcesz ograniczyć spożywanie mięsa, lecz powstrzymuje cię zamiłowanie do tradycyjnych, polskich zup? Dzięki naszym przepisom na wegetariańskie wersje tych przysmaków, włączysz do swojej diety więcej warzyw w miejsce królującego do tej pory mięsa. Oto smaczne i zdrowe wariacje na temat rosołu, krupniku i grochowej.

Wegetarianizm – przyszłość naszej planety

Wegetarianizm rośnie w siłę – również w naszym kraju. Coraz więcej osób całkowicie rezygnuje bądź znacząco ogranicza spożycie mięsa. Dzieje się tak najczęściej z dwóch powodów: ze względu na dylematy etyczne związane z pozyskiwaniem produktów odzwierzęcych oraz kwestie zdrowotne. Badania wskazują, że wśród wegetarian w Polsce przeważają osoby młode. Są to głównie kobiety w wieku 18-24 lata, jednak w każdej grupie widać znaczący wzrost zainteresowania dietą roślinną [1].

Łatwiejszy dostęp do mięsa w ostatnim stuleciu ma swoją cenę. Olbrzymią część produktów tego typu stanowią bowiem te pochodzące z hodowli przemysłowych. Stanowią one nie tylko zagrożenie dla środowiska naturalnego, lecz również wiążą się często z obniżeniem jakości.

Dieta roślinna ma natomiast szereg zalet. W znacznie mniejszym stopniu obciąża naszą planetę, nie generuje tak dużego zanieczyszczenia powietrza i korzystnie wpływa na działanie organizmu [2].

Dlaczego dieta roślinna uważana jest za zdrowszą niż mięsna?

  • zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. i choroby układu krążenia;
  • obniża ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych, zapalenia wyrostka robaczkowego, zaparć;
  • pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi;
  • jest istotnym czynnikiem w profilaktyce wielu nowotworów [3].

Dowiedz się, jak przejść na wegetarianizm.

Dieta wegetariańska - infografika

Mrożone warzywa – zawsze pyszne zupy wegetariańskie

Aby twoje wegetariańskie wersje tradycyjnych, polskich zup zawsze były przepyszne, zadbaj o odpowiednią jakość składników. Starannie dobrane warzywa, przyprawy i dodatki sprawią, że każde danie będzie nie tylko przepyszne, ale i zdrowe.

Co jednak możesz zrobić, gdy za oknem jest jesień bądź zima i na ryneczku brak jeszcze świeżych smakołyków z naszych pól? Rozwiązaniem są mrożonki. To warzywa i owoce, które zostały zebrane w samym szczycie sezonu. Wtedy właśnie zawierają one najwięcej dobroczynnych składników odżywczych i są pełne smaku.

Dlaczego jeszcze warto korzystać z mrożonek?

  • warzywa i owoce są obrane, pokrojone i wydrylowane, więc oszczędzasz mnóstwo czasu;
  • dostępne są w wielu wariantach: jeden rodzaj warzyw/owoców albo mieszanki;
  • możesz zaopatrzyć się w nie w niemal każdym sklepie spożywczym;
  • łatwo się je przechowuje – wystarczy nieco miejsca w zamrażarce.

Rosół wege – czy to możliwe?

Czy jest szansa, by rosół wegetariański dorównał w smaku temu gotowanemu na bazie mięsa? Oczywiście! Wystarczy kilka prostych, kulinarnych trików, by wydobyć maksimum aromatu bez użycia choćby grama mięsa. Na czym polega sekret rosołu wege?

Aby kompozycja tej zupy była pełna, potrzebujesz jednego z pięciu smaków, które potrafi odczuwać człowiek – umami. Najczęściej uzyskuje się go, dodając do potrawy mięso. Można jednak w jego miejsce zastosować produkty fermentowane, takie jak np. sos sojowy. I to właśnie on będzie reprezentantem umami w wegetariańskiej wersji rosołu.

Składniki:

  • włoszczyzna mrożona Hortex;
  • cebula – 1 sztuka;
  • czosnek – 4 ząbki;
  • natka pietruszki – pęczek;
  • lubczyk – pęczek;
  • ziele angielskie – 5 ziaren;
  • liść laurowy – 4 sztuki;
  • sos sojowy – 4 łyżki;
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki;
  • sól i pieprz – do smaku.

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę i czosnek. Ułóż je na blasze do pieczenia, skrop oliwą i posól.
  2. Piecz aż warzywa zaczną lekko się przypalać.
  3. Przełóż upieczone warzywa do garnka. Dodaj mrożoną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie oraz lubczyk. Wypełnij garnek wodą.
  4. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut. Dodaj sos sojowy i gotuj jeszcze 30 minut.
  5. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i makaronem albo kostkami z kaszy jaglanej.
Infografika: Bulion warzywny – dlaczego warto?

Krupnik wege – sycący i przepyszny

Krupnik to zupa niezwykle sycąca, dlatego bez problemu może stanowić kompletne danie obiadowe. Zazwyczaj przygotowywana jest z dodatkiem mięsa drobiowego, jednak w wersji wegetariańskiej smakuje równie dobrze. Możesz przygotować ją w kilku wariantach, np. klasycznym z kaszą jęczmienną albo nowoczesnym z kaszami kuskus bądź gryczaną. Sekret doskonałego krupniku tkwi w proporcjach pomiędzy wywarem, warzywami oraz kaszą. Zatem do dzieła!

Składniki:

  • włoszczyzna mrożona Hortex;
  • ziemniaki – 4 duże sztuki;
  • kasza jęczmienna (wiejska albo pęczak) – 200 g;
  • ziele angielskie – 4 sztuki;
  • liść laurowy – 5 sztuk;
  • grzyby suszone (prawdziwki albo podgrzybki) – 4 sztuki;
  • cebula – 1 sztuka;
  • czosnek – 3 ząbki;
  • sól i pieprz – do smaku.

Przygotowanie:

  1. Mrożoną włoszczyznę możesz od razu przełożyć do garnka – jest już przygotowana.
  2. Podsmaż na suchej patelni cebulę oraz czosnek (w łupinach) i dodaj je do warzyw w garnku. Zalej całość 3-4 litrami wody.
  3. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz suszone grzyby. Gotuj, aż warzywa nieco zmiękną.
  4. Dodaj kaszę i gotuj ok. 35 minut.
  5. W tym czasie ugotuj w drugim garnku pokrojone w kostkę ziemniaki.
  6. Dodaj odsączone z wody ziemniaki do zupy i gotuj jeszcze kilka minut.
  7. Dopraw zupę tak, jak lubisz. Możesz też posypać ją obficie świeżym, aromatycznym koperkiem.

Grochowa wege – klasyk w warzywnym wydaniu

Grochówka to prawdziwie polska zupa, której nie może zabraknąć na biwaku i po jesienno-zimowym spacerze. Jest pełna pysznego, pożywnego białka roślinnego. Doskonale sprawdza się, gdy jesteśmy bardzo głodni i potrzebujemy czegoś, co nas rozgrzeje.

Składniki:

  • włoszczyzna mrożona Hortex;
  • groch łuskany – 500 g;
  • ziemniaki – 4 duże sztuki;
  • cebula – 1 sztuka;
  • czosnek – 4 ząbki;
  • liść laurowy – 5 sztuk;
  • ziele angielskie – 5 sztuk;
  • majeranek suszony – 4 łyżeczki;
  • sól i pieprz do smaku;
  • olej rzepakowy – 1 łyżka.

Przygotowanie:

  1. Przygotowania zacznij od porządnego namoczenia grochu. Dokładnie opłucz go na sicie pod bieżącą wodą, a następnie namaczaj przez całą noc.
  2. Następnego dnia odsącz groch i rozpocznij właściwe gotowanie.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż mrożoną włoszczyznę na odrobinie oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Podsmażone warzywa przełóż do garnka wraz z grochem, pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, pieprzem i majerankiem. Ta ostatnia przyprawa jest nie tylko pyszna, lecz również sprawia, że groch traci swoje wzdymające właściwości.
  5. Zalej wszystko wodą i gotuj do miękkości grochu.
  6. Podawaj ze świeżym pieczywem o chrupiącej skórce.

[1] Ideologia czy zdrowie  — dwa typy wegetarianizmu Ideology or health — two types of vegetarianism

[2] Tamże

[3] Tamże

Pozostałe porady