Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

5 przepisów na domowy sorbet z mrożonek

Domowe sorbety

Soczyście owocowe sorbety jemy głównie latem, ale warto po nie sięgać przez cały rok – zwłaszcza wtedy, gdy chcemy przywołać smak beztroskich wakacji. Pyszna mrożona słodycz składa się z zaledwie kilku składników, dzięki czemu jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Sorbet malinowy, truskawkowy, a może z jagód? Wypróbuj smaczne przepisy na sorbety, które pozwolą Ci poczuć letnie orzeźwienie o każdej porze roku!

Co to jest sorbet i dlaczego warto go jeść?

Sorbet to lodowy mus na bazie owoców. Do jego przygotowania można wykorzystać niemal każdy owoc zarówno świeży, jak i mrożony. Do najchętniej wybieranych należą: sorbet z truskawek, malin, mango, jagód, arbuza.

Sorbet zdobył popularność jako zdrowsza, wegańska alternatywa dla tradycyjnych lodów z mleka i jajek. Bez względu na to, czy powstaje z bezpośrednio zebranych, czy mrożonych owoców, dostarcza dużą dawkę błonnika, witamin (C, A, E, K) i minerałów. Do tego ma niewiele kalorii – ok. 100 na 100 g deseru. Bez obaw może być więc jedzony przez osoby na diecie.  

Niska temperatura sorbetu wzmacnia odporność organizmu, bo przygotowuje go na zmierzenie się z zimnem. Natomiast jego słodki smak poprawia nastrój, dodaje energii i wspomaga koncentrację.

W sklepach i lodziarniach nie brakuje gotowych deserów tego typu. Bardzo często zawierają one jednak szkodliwe i niepotrzebne dodatki (np. zagęstniki, syrop glukozowy). Z tego powodu sorbet warto zrobić samodzielnie.  

Jak zrobić sorbet?

Pyszny mrożony deser z łatwością przygotujesz nawet bez dużego doświadczenia kulinarnego. Od Ciebie zależy, jakich składników użyjesz, ale najprostszy domowy sorbet da się zrobić nawet z samych owoców. Ma intensywnie owocowy smak bez nadmiernej słodyczy. Najczęściej przygotowuje się go jednak ze słodkim dodatkiem w postaci syropu cukrowego (cukru rozpuszczonego w wodzie), ewentualnie słodzika, miodu albo przetworu owocowego. Jak zrobić sorbet? W pysznej i prostej do wykonania wersji wystarczy zmiksować mrożone owoce z syropem cukrowym, wstawić na 20 minut do zamrażarki i gotowe! Co najważniejsze, domowym sorbetem możesz delektować się przez cały rok – wyrazisty smak i pełnię wartości odżywczych zapewniają mrożone owoce Hortex.

Jak przygotować sorbet? Praktyczne wskazówki - infografika

Przepisy na sorbety

Sorbet domowej roboty pozwala na sporą dozę kulinarnej wolności i kreatywności. Możesz zmieniać składniki i ich proporcje, a nawet uzupełniać go o smaczne dodatki w zgodzie z własnymi preferencjami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w przepisach z użyciem cukru dowolnie modyfikować jego ilość, zastąpić go inną słodkością lub całkowicie z niego zrezygnować.

Domowy sorbet należy jeść od razu po wyjęciu z zamrażalnika. Najlepiej podawać go w pucharku, miseczce lub na głębokim talerzyku.

Sorbet z truskawek z miętą

Sezon na truskawki trwa bardzo krótko. Na szczęście pyszny sorbet z mrożonych truskawek pozwala cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Sorbet truskawkowy jest słodki, mimo to ma niski indeks glikemiczny i małą ilość kalorii. Jedząc go, dostarczysz swojemu organizmowi sporo potasu, wapnia, fosforu, magnezu i witaminy C w wyśmienitej postaci. Zobacz, jak zrobić sorbet z truskawek!

Składniki (ok. 4 porcje):

  • opakowanie mrożonych truskawek Hortex
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • 5-7 listków mięty (lub według uznania)
  • posypka czekoladowa

Wykonanie:

Rozpuść 0,5 szklanki cukru w 0,5 szklanki wody. Pozostaw na ogniu do momentu uzyskania gęstej, delikatnie lejącej konsystencji. Następnie odstaw do ostudzenia. Włóż do wysokiego naczynia delikatnie rozmrożone truskawki i zmiksuj je z listkami mięty oraz sokiem z cytryny. Dodaj przygotowany wcześniej, ostudzony syrop cukrowy. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej masy, przełóż do pojemnika i wstaw na 20 minut do zamrażalnika. Podawaj w pucharkach z posypką czekoladową.

Sorbet malinowy z szampanem

Nieduże maliny kryją w sobie bombę witamin (C, A i z grupy B) oraz minerałów (potasu, żelaza, wapnia). Działają przeciwzapalnie, zwalczają bakterie, obniżają gorączkę i wzmacniają odporność. Mają delikatnie słodki smak, dlatego proponujemy wzmocnić go w sorbecie słodyczą miodu i wina musującego. Taki sorbet z malin uświetni celebrację urodzin, Nowego Roku albo rocznicy ślubu. Równie dobrze możesz go jednak przygotować bez okazji, rezygnując np. z alkoholu. Sorbet malinowy wciąż będzie smakował wyśmienicie.

Składniki (ok. 4 porcje):

Wykonanie:

Włóż lekko rozmrożone maliny do wysokiej miski. Dodaj miód i wlej szampan. Całość zmiksuj na gładką masę. Przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na 20 minut. Sorbet malinowy możesz podać w eleganckim pucharku i udekorować listkiem mięty.

Sorbet jagodowy z bazylią

Sorbet z jagód to znakomity pomysł na deser o każdej porze roku. Maleńkie owoce z polskich lasów zawierają dużo selenu, miedzi, cynku i manganu. Są też bogatym źródłem witamin C, A, B, PP. Ich regularne spożywanie pomaga obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Zapobiega też chorobom serca i nowotworom. A to jeszcze nie wszystko, bo sorbet jagodowy również wyśmienicie smakuje, zwłaszcza w połączeniu z bazylią, która wydobywa smak owoców. Deser proponujemy podać z prażonymi płatkami migdałów.

Składniki (ok. 4 porcje):

  • opakowanie mrożonych jagód leśnych Hortex
  • szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu o lejącej konsystencji
  • kilka listków bazylii
  • 2-3 łyżki prażonych płatków migdałowych

Wykonanie:

Rozmrażające się jagody przełóż do miski. Dodaj do nich mleko kokosowe, miód i umytą, świeżą bazylię. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki. Następnie przygotowaną masę włóż w pojemniku do zamrażalnika na 20 minut. W tym czasie upraż na patelni płatki migdałowe. Gotowy sorbet z jagód przełóż do pucharków i posyp płatkami migdałowymi.

Sorbet z wiśni z czekoladą

Czy wiesz, że wiśnie w 18% składają się z witamin, minerałów i cennych przeciwutleniaczy? Dzięki bogactwu zdrowych składników zapobiegają nowotworom, spowalniają proces starzenia się skóry i wspierają pracę serca. Do tego rozpieszczają słodko-kwaśnym smakiem, który wyśmienicie komponuje się z gorzką nutą ciemnej czekolady. Oto przepis na wyśmienity sorbet z wiśni w nietuzinkowej odsłonie.

Składniki (4 porcje):

  • opakowanie mrożonych wiśni Hortex
  • 0,5 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 0,5 szklanki wody
  • ⅓ gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Przygotuj syrop cukrowy. W tym celu rozpuść 0,5 szklanki cukru w 0,5 szklanki wody do uzyskania gęstej, lekko lejącej konsystencji. Pozostaw do wystygnięcia. W tym czasie zetrzyj gorzką czekoladę. Następnie wyłóż rozmrażające się wiśnie do miski, wlej chłodny syrop cukrowy i sok z cytryny. Chwilę miksuj. Następnie dodaj czekoladowe wiórki i miksuj jeszcze przez jakiś czas do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż masę do pojemnika i włóż do zamrażalnika na ok. 20 minut. Przed podaniem posyp sorbet odrobiną startej czekolady i mielonych orzechów włoskich.  

Domowy sorbet z mango z imbirową nutą

Sorbet z mango to zdrowa propozycja dla miłośników słodyczy w egzotycznym wydaniu. Warto często się nią zajadać, bo żółty owoc korzystnie wpływa na układ trawienny, wzmacnia odporność i pomaga w utrzymaniu pięknej skóry i włosów. Do tego apetycznie wygląda i doskonale smakuje, zwłaszcza w połączeniu z delikatnie ostrym imbirem. Zobacz, jak zrobić sorbet z mango.

Składniki:

  • opakowanie mrożonego mango Hortex
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki kandyzowanego imbiru lub starty świeży korzeń (ok. 2 cm)
  • 2-3 łyżki nasion chia

Wykonanie:

Rozpuść 0,5 szklanki cukru w 0,5 szklanki wody do uzyskania konsystencji syropu. Odstaw do wystygnięcia. Następnie zmiksuj mango z chłodnym syropem cukrowym, sokiem z limonki i imbirem. Uzyskaną masę włóż do zamrażalnika na 20 minut. Sorbet możesz podać w pucharkach posypany nasionami ch

Pozostałe porady