Nietypowe trendy kulinarne – pomysły na różowe jedzenie
Jednym z najmocniejszych trendów kulinarnych 2023 roku jest kreowanie potraw w różnych barwach. Wiąże się to z nieustannie rosnącą popularnością social mediów, szczególnie Instagrama, YouTube’a i TikToka, na których użytkownicy szukają kuchennych inspiracji oraz obserwują challenge z jedzeniem i gotowaniem. Kolorem, który zawładnął tymi platformami jest różowy, a viralami stały się dania, napoje i desery w różnych jego odcieniach, np. różowe ciasteczka, naleśniki, pączki, pierogi, jajka czy burgery. Sprawdź, jak przygotować różowe potrawy, barwiąc je naturalnymi składnikami, np. mrożonkami Hortex.
RÓŻ I JUŻ! KOLOR ROKU PANTONE 2023 W KUCHNI
W kulturze zachodniej różowa barwa wzbudza bardzo dobre skojarzenia, a według psychologii kolorów jest eteryczna, przyjemna i słodka, łącząc się z miłością, czułością i niewinnością[1]. Wskazują na to także związki frazeologiczne używane w codziennym języku, np. „patrzeć na świat przez różowe okulary”. Nic więc dziwnego, że kolor różowy stał się tak pożądany nie tylko w trendach modowych czy wnętrzarskich, ale też kulinarnych. Na jego popularność w głównej mierze wpływają social media, szczególnie TikTok i Instagram, na których użytkownicy szukają jedzeniowych inspiracji.
Co więcej, według Instytutu Pantone, kolorem roku 2023 jest Viva Magenta, czyli rodzaj fuksjowego różu, który zawiera zarówno ciepłe, jak i zimne odcienie. Ma symbolizować połączenie przeszłości z przyszłością, co także znajduje swoje odzwierciedlenie w preferencjach kulinarnych współczesnych konsumentów, którzy z jednej strony poszukują nowinek i nowoczesnych restauracji, a z drugiej – chętnie wracają do domowych smaków oraz dań jak u mamy czy babci. Róż przywołuje skojarzenia z dzieciństwem, które większość z nas utożsamia z beztroską.
Odcień Viva Magenta, przypominający kolor buraczkowy, świetnie sprawdza się w gastronomii. Szefowie kuchni chętnie po niego sięgają, serwując energetyczne dania np. na bazie buraka z różowym grejpfrutem czy pitają, czy też komponując je z winem. Warto skorzystać z tej optymistycznej i pobudzającej inspiracji także w domowej kuchni. Sprawdź, jak wprowadzić różowe dania do codziennego menu i przekonaj się, że zachwycą nie tylko najmłodszych smakoszy!
![Które naturalne składniki sprawią, że Twoje danie, deser, koktajl lub smoothies nabierze pięknej różowej barwy? - infografika.](https://hortex.pl/wp-content/uploads/2023/05/hortex-pomysly-na-rozowe-jedzenie-infografika-1.webp)
JAK ZABARWIĆ JEDZENIE NA RÓŻOWO?
Nie od dziś wiadomo, że metaforycznie jemy także oczami. Przekłada się to nie tylko na estetykę podania dania, ale też wybór barw i ich intensywności w przypadku konkretnych składników. Kolor jedzenia ma ogromny wpływ na to, czy uznamy je za apetyczne. Narzuca też interpretację smaku, ponieważ nieświadomie korzystamy z wcześniejszych doświadczeń i skojarzeń. Dlatego warto postawić na ten najprzyjemniejszy i eksperymentować z różem w kuchni.
Choć na rynku znajdziemy wiele barwników spożywczych, ciekawszym i zdrowszym rozwiązaniem jest wybór naturalnych produktów do nadaniu koloru swoim daniom. Najlepszym sposobem, aby uzyskać te różowe, jest wykorzystanie buraka. To popularne i niepozorne warzywo ma wiele wartości odżywczych. Spożywanie buraków przynosi szereg korzyści zdrowotnych, takich jak przeciwdziałanie miażdżycy i obniżanie poziomu cholesterolu oraz wpływa na podwyższenie odporności immunologicznej oraz spowalnianie procesów starzenia. Buraki mają też działanie antystresowe i są wyjątkowo bogatym źródłem związków przeciwutleniających[2]. Warto wspomnieć, że kultowe Beetroot donuts w kolorze bladego różu (tzw. Millenial Pink) swoją modną odsłonę zawdzięczają właśnie burakom, a nie sztucznemu barwnikowi.
Kolor różowy uzyskasz wykorzystując także np.:
- kwiaty hibiskusa
- sok z granatu
- maliny
- truskawki
- wiśnie
Z kolei ciemniejszy róż, wpadający w fiolet, odtworzysz, używając owoców lub soku z jagód, jeżyn czy borówek amerykańskich. Jednak trzeba dodawać je z umiarem, żeby zamiast zdecydowanego różu, na którym nam zależy, nie otrzymać granatu lub filetu.
Do barwienia dań używa się soku, świeżych składników albo mrożonych owoców i warzyw. Te ostatnie są dostępne przez cały rok, a dzięki zbiorom w szczycie sezonu, tak jak w przypadku produktów Hortex, nie ustępują smakiem i wartościami odżywczymi świeżym odpowiednikom. Masz je zawsze pod ręką, aby wykreować pożywne dania – nie tylko różowe.
RÓŻOWE DESERY
Różowe desery, które są kulinarnym hitem tego roku, można uzyskać także poprzez ich zdobienie, np. lukrem czy roztopioną czekoladą w tym kolorze. Dzięki naturalnym produktom przygotujesz kolorowy lukier w kilka chwil, wykorzystując np. sok z malin czy wiśni lub świeże, mrożone albo liofilizowane owoce. Słodkie propozycje, m.in.: ciasta, ciasteczka, torty, pączki czy babeczki można ozdobić też roztopioną różową czekoladą. Odmiana Ruby, czyli czekolada rubinowa, jest wytwarzana naturalnie z ziaren kakaowca i ma wyjątkową jagodową nutę smakową.
![Pomysł na 3-daniowy obiad „przez różowe okulary” z Hortex - infografika.](https://hortex.pl/wp-content/uploads/2023/05/hortex-pomysly-na-rozowe-jedzenie-infografika-21-782x1024.webp)
POMYSŁY NA RÓŻOWE JEDZENIE
Sprawdź, jak kreatywnie wykorzystać produkty Hortex, aby łatwo i szybko przygotować zachwycające i pełne smaku różowe menu!
PRZEPIS NA RÓŻOWE NALEŚNIKI BURACZANE
Składniki:
- Buraczki purée Hortex – pół opakowania
- 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- klarowane masło do smażenia
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuść odrobinę masła klarowanego i uduś na niej buraczki. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pozostaw do ostygnięcia.
- Przełóż buraczki do miski lub kielicha blendera.
- Zblenduj z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto. Zwróć uwagę, aby nie miało grudek.
- Odstaw na 20-30 minut.
- Smaż naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron.
Sposób podania:
Możesz serwować naleśniki z dowolnym farszem warzywnym lub mięsem. Ze smakiem buraka świetnie komponuje się nadzienie z mielonego mięsa indyka, serka ricotta i Szpinaku z czosnkiem i solą morską Hortex.
Nasze kulinarne tipy:
- Jeśli masz mało czasu i chcesz przygotować szybkie i pożywne danie wegetariańskie, użyj jako nadzienia do buraczanych naleśników Szpinaku z sosem śmietankowym Hortex.
- Aby zamienić buraczane naleśniki w małe dzieło sztuki, podczas smażenie ciasta precyzyjnie wyłóż na nie pojedyncze listki świeżej pietruszki. Stworzą efektywny, zielony ornament, pięknie kontrastujący z różem.
PRZEPIS NA RÓŻOWY HUMMUS
Składniki:
- Buraczki purée Hortex – pół opakowania
- 1 puszka ciecierzycy
- 1-2 łyżki pasty tahini
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- pół łyżeczki kuminu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- klarowane masło do smażenia
- oliwa z oliwek do polania hummusu
- ulubione posiekane zioła do dekoracji
- sezam, czarnuszka, orzeszki pinii lub prażone pestki dyni do dekoracji
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuść odrobinę masła klarowanego i uduś na niej buraczki. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pozostaw do ostygnięcia.
- Odsącz ciecierzycę, pozostawiając odrobinę wody z puszki.
- W robocie kuchennym lub blenderze zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania gładkiego kremu. W razie potrzeby dopraw do smaku i ponownie krótko zblenduj. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj do masy odrobinę wody z puszki po ciecierzycy.
- Przełóż hummus do ozdobnej miseczki a na wierzchu zrób delikatne fale, np. za pomocą łyżki kuchennej. Wlej w nie oliwę z oliwek.
- Posyp posiekanymi świeżymi ziołami i prażonymi ziarnami lub nasionami.
Sposób podania:
Podawaj różowy hummus z ciepłymi chlebkami pita lub chrupiącymi, świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, np. marchewką, białą rzodkwią i selerem naciowym.
RÓŻOWE NAPOJE – PRZEPIS NA SZYBKIE SMOOTHIE TRUSKAWKOWE
Składniki:
- Truskawi bez szypułek Hortex – 2 szklanki
- 1 banan
- 2 szklanki jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- miód lub syrop z agawy do smaku (opcjonalnie)
- kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- Obierz banana ze skórki i pokrój na kawałki.
- Połącz wszystkie składniki w blenderze aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Koktajl podawaj w wysokiej szklance, udekorowany listkami świeżej mięty.
Nasze kulinarne tipy:
- Postaw na ulubione owoce – różowy koktajl lub smoothie przygotujesz, korzystając także z mrożonych malin, wiśni lub Mieszanki owocowej Hortex.
- Jeśli unikasz nabiału w diecie, zamień jogurt, kefir lub maślankę na mleko roślinne, np. migdałowe, kokosowe, owsiane czy sojowe.
PRZEPIS NA RÓŻOWY DESER MALINOWA PIANKA
Składniki:
- Maliny Hortex – 2 opakowania
- 1 mała tabliczka białej czekolady
- 1 galaretka malinowa
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 ml wody
- liście świeżej mięty do dekoracji
- 4 łyżki liofilizowanych malin do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Przełóż maliny do rondelka, dolej 100 ml wody i gotuj do czasu, aż się rozpadną.
- Przetrzyj owoce przez sitko do miski i dodaj galaretkę. Mieszaj do momentu, aż cała galaretka się rozpuści.
- Odstaw do ostygnięcia.
- Odłóż 8 łyżek musu do oddzielnej miski, a pozostały rozdziel na 4 pucharki. Wstaw pucharki do lodówki.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i lekko przestudź.
- W mikserze lub robocie kuchennym ubij na sztywno śmietanę i mascarpone.
- Pod koniec ubijania dodaj przestudzoną czekoladę i miksuj jedynie do połączenia mas.
- Połowę masy z czekoladą dodaj do odstawionego musu malinowego i dokładnie wymieszaj.
- Rozdziel powstałą różową masę do schłodzonych pucharków i wstaw do lodówki na kolejne 10 minut.
- Na wierzch deserów wyłóż pozostałą masę z bitej śmietany i mascarpone.
- Podawaj ozdobione listkami mięty i opcjonalnie pokruszonymi liofilizowanymi malinami.
Nasze kulinarne tipy:
Jeśli chcesz przygotować deser w stylu total pink, zamień białą czekoladę na rubinową lub dodaj malinowy mus do całej masy z bitej śmietany i mascarpone.
[1] https://pl.sainte-anastasie.org/articles/psicologa/qu-significa-el-color-rosa-en-psicologa.html
[2] https://dietetycy.org.pl/burak-cwiklowy/