Ile trwa rozmrażanie mięsa, ryb, chleba, warzyw, owoców?
Czas potrzebny do bezpiecznego rozmrożenia produktów spożywczych zależy od przyjętej przez nas metody. Najdłużej żywność rozmraża się w lodówce, najkrócej – w piekarniku i kuchence mikrofalowej, które są wyposażone w funkcję rozmrażania.
Czy rozmrażanie żywności jest konieczne?
Niektóre produkty, jak owoce czy warzywa, nie zawsze wymagają rozmrożenia. Można wykorzystać je od razu po wyjęciu z zamrażarki, gotując je na parze, wrzucając do wrzątku, piekąc, smażąc czy – w przypadku owoców – dodając do ciasta. Ba! Część z nich (np. maliny, jagody czy wiśnie) można zjeść bez żadnej dodatkowej obróbki. W mrożonej wersji świetnie sprawdzają się jako dodatek do koktajli, sorbetów czy sycących owsianek.
Ale owoce i warzywa to przecież niejedyne produkty, które zamrażamy. Inne, jak mięso czy ryby, bezwzględnie wymagają rozmrożenia przed spożyciem lub dalszą obróbką.
Ważne: >> Żywność należy rozmrażać tuż przed spożyciem, aby ograniczyć namnażanie się groźnych drobnoustrojów. >> Mrożonki najlepiej rozmrażać w lodówce albo w piekarniku lub mikrofalówce z funkcją „defrost”. Rozmrażanie w temperaturze pokojowej nie jest zalecane, bo sprzyja namnażaniu bakterii, pogarsza wygląd produktów (stają się papkowate) i powoduje znaczne utraty witamin. >> Właściwie zamrożone i prawidłowo rozmrożone produkty nie tracą swojej konsystencji i smaku oraz zachowują cenne wartości odżywcze. |
Ile trwa rozmrażanie owoców i warzyw?
Owoce i warzywa nieprzeznaczone do obróbki cieplnej (czyli do gotowania, smażenia czy pieczenia) najlepiej rozmrażać w lodówce, na dolnej półce. Zimne powietrze pozwala ograniczyć rozwój bakterii, ale też – niestety – wydłuża cały proces rozmrażania. Dlatego, jeśli mamy ochotę na owocowy deser lub warzywny przysmak z mrożonki, warto pomyśleć o tym nieco wcześniej. W zależności od wagi i rodzaju produktów, do rozmrożenia się w lodówce potrzebują od 3 do 5 godzin.
Miękkie owoce, jak truskawki, wiśnie czy maliny można rozmrozić nieco szybciej, umieszczając je (razem z opakowaniem!) w miseczce z letnią wodą. Niektórzy polecają również delikatne przelewanie owoców ciepłą wodą. Ten sposób skraca rozmrażanie do kilkudziesięciu minut, ale może sprawić, że owoce będą wyglądać mało atrakcyjnie.
Bezpieczniejszym, a jednocześnie najszybszym sposobem na rozmrożenie owocowo-warzywnych mrożonek jest użycie mikrofalówki z funkcją „defrost”. W najnowszych modelach porcję owoców lub warzyw rozmrozimy już w ciągu 7-8 minut, bez uszczerbku na jakości!
Zobacz też Jak przyspieszyć rozmrażanie? Rozmrażanie w mikrofalówce i piekarniku.
Jak szybko rozmrozić mięso?
Rozmrażanie mięsa jest procesem najbardziej wymagającym i długotrwałym. Aby było zdatne do dalszej obróbki, musi spędzić w lodówce nawet kilkanaście godzin (w zależności od rodzaju, wagi i sposobu porcjowania mięsa).
Gdy zależy nam na czasie, do rozmrażania mięsa warto użyć piekarnika albo mikrofalówki z funkcją „defrost”. W nowoczesnych mikrofalówkach rozmrożenie półkilowego mięsa zajmuje ok. 15 minut. Udka i piersi z kurczaka rozmrażają się tu jeszcze szybciej – od 8 do 10 minut.
Jeśli nie dysponujemy odpowiednim sprzętem, nie próbujmy przyspieszyć rozmrażania mięsa na słonecznym stanowisku czy w gorącej wodzie. W ten sposób nie tylko pogorszymy jego smak, ale też ryzykujemy zatruciem.
Jak szybko rozmrozić rybę?
Chociaż rozmrażanie ryby w lodówce trwa znacznie krócej, niż rozmrażanie większych kawałków mięs, proces ten może zająć kilka długich godzin. Ale już w mikrofalówce z funkcją „defrost” rozmrozimy półkilową rybę w niecałe 12 minut! Pamiętajmy tylko, by rozmrażać ją na odpowiednim ruszcie lub sicie, które umożliwią odprowadzenie wody.
Jak długo rozmraża się chleb?
W przeciwieństwie do poprzedników, pieczywo nie wymaga rozmrażania w lodówce. Aby stało się tak chrupkie, jak tuż po upieczeniu, można rozmrozić je w mikrofalówce (całość zajmie najwyżej 8 minut), a później włożyć je na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Można też w ogóle pominąć etap rozmrażania i przedłużyć pobyt chleba w rozgrzanym piekarniku do 40 minut.