Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

JAK ZROBIĆ TARTĘ ZE SZPINAKIEM?

tarta ze szpinakiem

Zrobienie tarty nie wymaga ani specjalnych umiejętności, ani dużo czasu. Przygotowana ze szpinakiem nadaje się zarówno na podwieczorek jak i na lekką kolację. Warto poczęstować nią gości, bo zawsze wyśmienicie smakuje, nawet tym, którzy pamiętając z dzieciństwa nieapetyczną papkę, odmawiają zwykle zjadania szpinaku. Ten przepis posmakuje każdemu.

Składniki na ciasto i farsz do tarty szpinakowej

Tarta jest niczym innym jak kruchym ciastem przygotowanym bez dodatku cukru. Na ciasto będziesz potrzebować:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki masła
  • 2 żółtka
  • łyżkę śmietany 18%
  • szczyptę soli

Składniki na farsz szpinakowy

szpinak - farsz do tarty
  • paczka świeżego bądź mrożonego szpinaku
  • kostka sera feta
  • 2 jajka
  • 100 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie ciasta na tartę

Na stolnicę wysyp mąkę, posiekaj twarde masło i całość wymieszaj ze sobą. Dodaj dwa żółtka i śmietanę, posól. Następnie szybko zagnieć składniki na jednolitą masę. Ciasto zawiń w folię i schowaj do lodówki na 30-60 minut.  Gdy ciasto się chłodzi, zabierz się za przygotowanie farszu.

Jak przygotować farsz do tarty?

Świeże liście należy umyć, odciąć ogonki, przelać wrzątkiem i odsączyć wodę. Mrożony szpinak wyłóż na rozgrzaną patelnię i poczekaj aż odparuje woda.

Kolejne czynności:

  • na maśle podsmaż przetarty lub drobno posiekany czosnek
  • szpinak posiekaj i wyłóż na patelnię, chwilę smaż
  • dodaj gałkę muszkatołową i sok z cytryny – wymieszaj
  • odstaw do wystygnięcia

Jak upiec kruchy spód tarty?

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Wyjmij z lodówki zimne ciasto, rozwałkuj i wyłóż dokładnie formę do tarty. Aby ciasto nie urosło w czasie pieczenia, ponakłuwaj je w wielu miejscach widelcem. Inny sposób, by ciasto było cienkie i równe, to pieczenie pod przykryciem z papieru obciążonym ziarnami fasoli. Wstaw na 15-20 minut do piekarnika (na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmij papier).

jak zrobić tartę ze szpinakiem

Czynności końcowe

Gdy ciasto się podpieka, do ostudzonego szpinaku dodaj fetę, jajka i śmietanę. Wymieszaj. Na wyjęte ciasto nałóż farsz i wstaw ponownie do piekarnika na 25 – 30 min

Pozostałe porady