Wołowina z warzywami i tajską bazylią
Składniki
- Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex 1 opakowanie
- Fasolka szparagowa zielona Hortex 1 opakowanie
- Wołowina z udźca 400 g
- Czerwone chili 1 sztuka
- Czosnek 2 ząbki
- Sos ostrygowy 6 łyżek
- Sos sojowy 2 łyżki
- Sos rybny (np. squid) 1 łyżka
- Cukier brązowy 1 łyżka
- Tajska bazylia pęczek
- Olej do smażenia 3-4 łyżki
- Biały jaśminowy ryż lub makaron udon
Przygotowanie
Wołowinę podsmaż na 2 łyżkach oleju.
Następnie zdejmij z gazu i odstaw.
W kubku wymieszaj sosy: ostrygowy, rybny, sojowy i cukier.
Chili i czosnek pokrój na drobne kawałeczki i wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.
Zanim się zarumienią dorzuć warzywa i smaż około 5 minut.
Dolej mieszanką sosów i smaż około 2 minut.
Następnie dodaj podsmażone mięso i całość posyp tajską bazylią i daj jej chwilę, aż zmięknie w sosie.
Mięso podawaj z białym jaśminowym ryżem lub z makaronem udon, ugotowanych wg. przepisu na opakowaniu.
Na koniec posyp jeszcze kilkoma listkami tajskiej bazylii i krążkami chili.