Warzywa po chińsku z orzechowym, dzikim ryżem
Składniki
- Mieszanka chińska Hortex 1 opakowanie
- Dziki ryż 100 g
- Orzechy laskowe 50 g
- Ocet ryżowy lub winny 25 ml
- Masło 3 łyżki
- Sos sojowy 2 łyżki
- Cukier 1 łyżka
- Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
- Cynamon 1 szczypta
- Olej 3-4 łyżki
- Pieprz
Przygotowanie
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i ostudź.
W dużej patelni (najlepiej w woku) rozgrzej 3-4 łyżki oleju, dodaj mieszankę chińską i smaż na dużym ogniu ok. 10 minut ciągle mieszając. Dodaj przyprawy, sos sojowy, cukier i ocet. Całość wymieszaj i jeszcze chwilkę duś.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekane orzechy i smaż je kilka minut na wolnym ogniu. Dodaj ryż, warzywa i mieszając duś całość kilka minut, tak aby smaki się wymieszały.
Powiązane przepisy
Makaron z warzywami i kaczką
Tarta po chińsku
Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem i warzywami
Orientalna sałatka z chrupiącymi warzywami
Smażony makaron chiński z wołowiną
Sajgonki pieczone, nie smażone
Sajgonki z kurczakiem i warzywami