Szagówki (kopytka) ze skwarkami
Składniki
- Szpinak liście Hortex 200 g
- Ziemniaków 500 g
- Mąki pszennej 200 g
- Boczku 100 g
- Cebula 1 szt.
- Mąki ziemniaczanej 1 łyżka
- Żółtko 1 szt.
- Olej
- Sól
Przygotowanie
Ziemniaki ugotuj, odcedź i rozgnieć praską na purée, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Następnie dodaj do nich szpinak, sól, żółtko i mąkę i zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące się, dodaj jeszcze trochę mąki pszennej. Później podziel ciasto na kawałki, uformuj z nich cienkie wałeczki i ostrym nożem pokrój skośnie na ok 1,5-cm kopytka.
Gotowe kluseczki wrzuć na osolony wrzątek z odrobiną oleju (zapobiegnie sklejaniu się klusek po wyciągnięciu) i po ok. 3 minutach od wypłynięcia wyciągnij na wierzch.
Boczek i cebulę pokrój i podsmaż, okrasą polej ugotowane szagówki.
Powiązane przepisy
Schabowe kieszonki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem i pestkami słonecznika
Quesadille z wędzoną szynką i pastą szpinakową
Kotleciki pod szpinakową pierzynką
Gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kurczak w sosie szpinakowym z ryżem
Szpinak liście z serem pleśniowym
Biała zupa rybna ze szpinakiem
Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem
Quiche ze szpinakiem