Smażony makaron chiński z wołowiną
Składniki
- Mieszanka chińska Hortex 1 opakowanie
- Udziec wołowy 300 g
- Makaron chiński 150 g
- Sos sojowy 6 łyżek
- Miód 2 łyżki
- Ocet słodowy (można zastąpić go jabłkowym lub sokiem z cytryny) 2 łyżki
- Ziarna sezamu 2 łyżki
- Papryczka chili 1
- Oliwa z oliwek 4-5 łyżek
Przygotowanie
Mięso pokrój w cienkie paseczki i przełóż do miski. Z sosu sojowego, dwóch łyżek oliwy, miodu, octu, sezamu i chili zrób marynatę. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki mniej więcej na 2 godziny.
Po tym czasie rozgrzej wok z odrobiną oliwy, wrzuć mięso i smaż krótko na dużym ogniu, aż się zrumieni. Następnie przełóż je do naczynia i odstaw w ciepłe miejsce.
Mieszankę chińską smaż na dużym ogniu, tak by woda szybko odparowała, a warzywa pozostały jędrne. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu, odsącz go i zmieszaj z mięsem. Gdyby makaron był za suchy, dodaj jeszcze trochę sosu sojowego. Gotowe danie podawaj posypane odrobiną prażonego sezamu.
Powiązane przepisy
Makaron z warzywami i kaczką
Tarta po chińsku
Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem i warzywami
Orientalna sałatka z chrupiącymi warzywami
Sajgonki pieczone, nie smażone
Warzywa po chińsku z orzechowym, dzikim ryżem
Sajgonki z kurczakiem i warzywami