Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Schabowe kieszonki ze szpinakiem

Średnie
Dania główne
35minut
4 porcje

Składniki

  • Szpinak liście HORTEX 1 opakowanie
  • Kotlety schabowe 4-6 ok. każdy po 200 g
  • Miękki ser kozi 100 g
  • Suszone pomidory 6
  • Białe wytrawne wino 100 ml
  • Śmietana kremówka 2 łyżki
  • Musztarda francuska 1 łyżka
  • Suszony rozmaryn 2 szczypty
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Suszone pomidory posiekaj i podsmaż na patelni, dodaj szpinak, przypraw solą, pieprzem i wszystko duś do odparowania wody. Całość wymieszaj z serem.

Krok 2

Kotlety ponacinaj tak, by powstały „kieszonki”, w które włóż farsz. Tak przygotowane kotlety obsmaż (ok. 4 minut z jednej i drugiej strony). Po zdjęciu z patelni kotlety wstaw do piekarnika, żeby nie wystygły.

Krok 3

Na patelnię wlej wino i drewnianą łyżką zeskrob pozostałość po smażonym mięsie. Kiedy wino zredukuje objętość do połowy, dodaj resztę składników i gotuj sos, aż zgęstnieje. Na koniec polej nim kotlety ze szpinakiem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również