Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Sałatka brokułowa z serem pleśniowym

Średnie
Przepisy Wielkanocne
20minut
6 porcji

Składniki

  • Brokuły różyczki HORTEX 1 opakowanie
  • Fasolka szparagowa zielona HORTEX 1 opakowanie
  • Ser pleśniowy 150 g
  • Łuskany słonecznik 100 g
  • Śmietana 10% 200 g
  • Majonez 1 łyżka
  • Jajka 5 sztuk
  • Pęczek szczypiorku
  • Pęczek koperku
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Brokuły wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 2 minuty. Następnie odcedź i polej zimną wodą, żeby nie straciły koloru. To samo zrób z fasolką. Odsączone warzywa wyłóż do miski.

Krok 2

Ser pleśniowy włóż na pół godziny do zamrażarki. Po tym czasie zetrzyj go na tarce. Następnie wymieszaj śmietanę, majonez, koperek, szczypiorek, starty ser, pieprz i sól. Gotowym sosem polej warzywa i wymieszaj.

Krok 3

Jajka ugotuj na twardo, pokrój w ósemki i poukładaj na wierzchu. Gotową sałatkę posyp wcześniej uprażonymi i wystudzonymi ziarenkami słonecznika.

Powiązane przepisy

Spróbuj również