Sałatka brokułowa z serem pleśniowym
Składniki
- Brokuły różyczki HORTEX 1 opakowanie
- Fasolka szparagowa zielona HORTEX 1 opakowanie
- Ser pleśniowy 150 g
- Łuskany słonecznik 100 g
- Śmietana 10% 200 g
- Majonez 1 łyżka
- Jajka 5 sztuk
- Pęczek szczypiorku
- Pęczek koperku
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Brokuły wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 2 minuty. Następnie odcedź i polej zimną wodą, żeby nie straciły koloru. To samo zrób z fasolką. Odsączone warzywa wyłóż do miski.
Ser pleśniowy włóż na pół godziny do zamrażarki. Po tym czasie zetrzyj go na tarce. Następnie wymieszaj śmietanę, majonez, koperek, szczypiorek, starty ser, pieprz i sól. Gotowym sosem polej warzywa i wymieszaj.
Jajka ugotuj na twardo, pokrój w ósemki i poukładaj na wierzchu. Gotową sałatkę posyp wcześniej uprażonymi i wystudzonymi ziarenkami słonecznika.
Powiązane przepisy
Zielona terrina z brokułów z plastrami wędzonego łososia
Buddha bowl
Brokuły z bułką tartą
Gulasz z brokułami, papryką i cieciorką
Sałatka brokułowa z serem feta
Sałatka brokułowa z selerem naciowym i orzechami
Pizza z brokułami i sosem szpinakowo-śmietanowym
Różyczki z kalafiora i brokuła w tempurze
Zupa krem z brokułów