Sajgonki pieczone, nie smażone
Składniki
- Mieszanka chińska HORTEX 1 opakowanie
- Cienki makaron ryżowy 50 g
- Papier ryżowy 12 arkuszy
- Jajka 2 szt
- Dymka 2 szt
- Olej 5 łyżek
- Ciemny sos sojowy 3 łyżki
- Sos ostrygowy 2 łyżki
- Sos rybny (ale nie jest absolutnie niezbędny) 2 łyżki
- Nasiona sezamu 2 łyżki
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Kiełki (takie, jakie lubisz najbardziej)
- Gotowy sos słodko-kwaśny
Przygotowanie
Makaron ryżowy zalej zimną wodą i odstaw do zmięknięcia.
Jajka wymieszaj z dwoma łyżkami wody.
Na nieprzywierającej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wlej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu, aż się zetnie.
Przewróć na drugą stronę (omlet jest delikatny, więc podczas przewracania może się rozpaść) i smaż, aż lekko się przyrumieni.
Patelnię z omletem zdejmij z ognia, a omlet poszarp łyżką na drobne kawałki (możesz go też przełożyć na deskę i posiekać nożem). Dymkę pokrój na małe kawałki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj zamrożoną mieszankę chińską i smaż ok 7-8 minut na dużym ogniu, często mieszając, do czasu aż warzywa zaczną mięknąć. Do warzyw dodaj odsączony i pocięty nożyczkami na krótkie kawałki makaron.
Wlej sos sojowy, rybny oraz ostrygowy, dopraw pieprzem i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając przez minutę.
Zestaw z ognia, dodaj kawałki omleta oraz dymkę, wymieszaj.
Każdy kawałek papieru ryżowego mocz przez kilka chwil w zimnej wodzie, rozkładaj na desce, nałóż dwie łyżki nadzienia i zwijaj w ruloniki.
Sajgonki ułóż na blasze wysmarowanej łyżką oleju. Posmaruj olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piecz przez 10 minut, wyjmij, sajgonki przewróć na drugą stronę i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut. Podawaj gorące z sosem słodko-kwaśnym. A jak je posypiesz sezamem, będą jeszcze pyszniejsze.
Powiązane przepisy
Makaron z warzywami i kaczką
Tarta po chińsku
Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem i warzywami
Orientalna sałatka z chrupiącymi warzywami
Smażony makaron chiński z wołowiną
Warzywa po chińsku z orzechowym, dzikim ryżem
Sajgonki z kurczakiem i warzywami