Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Sajgonki pieczone, nie smażone

Średnie
Dania główne

Składniki

  • Mieszanka chińska HORTEX 1 opakowanie
  • Cienki makaron ryżowy 50 g
  • Papier ryżowy 12 arkuszy
  • Jajka 2 szt
  • Dymka 2 szt
  • Olej 5 łyżek
  • Ciemny sos sojowy 3 łyżki
  • Sos ostrygowy 2 łyżki
  • Sos rybny (ale nie jest absolutnie niezbędny) 2 łyżki
  • Nasiona sezamu 2 łyżki
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Kiełki (takie, jakie lubisz najbardziej)
  • Gotowy sos słodko-kwaśny

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ryżowy zalej zimną wodą i odstaw do zmięknięcia.

Krok 2

Jajka wymieszaj z dwoma łyżkami wody.

Krok 3

Na nieprzywierającej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wlej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu, aż się zetnie.

Krok 4

Przewróć na drugą stronę (omlet jest delikatny, więc podczas przewracania może się rozpaść) i smaż, aż lekko się przyrumieni.

Krok 5

Patelnię z omletem zdejmij z ognia, a omlet poszarp łyżką na drobne kawałki (możesz go też przełożyć na deskę i posiekać nożem). Dymkę pokrój na małe kawałki.

Krok 6

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj zamrożoną mieszankę chińską i smaż ok 7-8 minut na dużym ogniu, często mieszając, do czasu aż warzywa zaczną mięknąć. Do warzyw dodaj odsączony i pocięty nożyczkami na krótkie kawałki makaron.

Krok 7

Wlej sos sojowy, rybny oraz ostrygowy, dopraw pieprzem i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając przez minutę.

Krok 8

Zestaw z ognia, dodaj kawałki omleta oraz dymkę, wymieszaj.

Krok 9

Każdy kawałek papieru ryżowego mocz przez kilka chwil w zimnej wodzie, rozkładaj na desce, nałóż dwie łyżki nadzienia i zwijaj w ruloniki.

Krok 10

Sajgonki ułóż na blasze wysmarowanej łyżką oleju. Posmaruj olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piecz przez 10 minut, wyjmij, sajgonki przewróć na drugą stronę i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut. Podawaj gorące z sosem słodko-kwaśnym. A jak je posypiesz sezamem, będą jeszcze pyszniejsze.

 

Powiązane przepisy

Spróbuj również