Pizza ze śliwkami i czekoladą
Składniki
- Śliwki bez pestek Hortex 1 opakowanie
- Mąki pszennej 350 g
- Mleka 200 ml
- Świeżych drożdży 10 g
- Sera ricotta 200 g
- Mlecznej czekolady 50 g
- Cukier puder 2 łyżki
- Laska wanilii 1 szt.
- Cukier szczypta
- Sól szczypta
- Płatki migdałowe
Przygotowanie
Śliwki rozmroź na sitku. W letnim mleku rozpuść drożdże i cukier, dodaj mąkę, sól i wyrób ciasto (jeśli będzie się kleić do rąk, podsyp jeszcze odrobiną mąki). Po wyrobieniu ciasto odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie laskę wanilii rozetnij wzdłuż i nożem wyskrob nasiona, wymieszaj je z ricottą oraz cukrem pudrem. Czekoladę posiekaj na kawałki.
Z podrośniętego ciasta natłuszczonymi rękami uformuj 4 okrągłe placki, ułóż je na blachach do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC mniej więcej na 10 minut.
Placki mają się podpiec. Następnie połóż na nich ser, owoce i czekoladę. Ponownie wszystko wstaw do piekarnika na dodatkowe 5 minut.
Przed podaniem gotową pizzę posyp płatkami migdałów.