Pełnoziarniste muffinki z owocami
Składniki
- Mieszanka owocowa Hortex 1 opakowanie
- Pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 500 g
- Mleko 250 ml
- Olej rzepakowy 120 ml
- Daktyle suszone 1 szklanka
- Dowolne płatko lub otręby zbożowe 1/2 szklanki
- Jajka 2 sztuki
- Soda 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
- Cynamon 1 łyżeczka
Przygotowanie
Owoce rozmroź i odsącz na sitku.
Daktyle włóż do miseczki, zalej odrobiną wrzątku i przykryj.
Gdy zmiękną odsącz z wody i zmiksuj.
Mleko roztrzep z jajkami, olejem i pulpą daktylową.
Mąkę wymieszaj z płatkami, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia, dodaj do reszty składników i wszystko wymieszaj ze sobą.
Na koniec dodaj owoce i ponownie wymieszaj.
Masę nakładaj do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C ok. 25-30 minut.