Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Pasztet z wiśniami

Średnie
Dania główne
120min
4 porcje

Składniki

  • Wiśnie bez pestek Hortex 150 g
  • Mięsa z udek kurczaka 1 kg
  • Wędzonego boczku 300 g
  • Wątróbek drobiowych 100 g
  • Cebule 2 szt.
  • Marchewki 2 szt.
  • Pietruszki 2 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Ziarenek pieprzu 10 szt.
  • Ziarenek ziela angielskiego 5 szt.
  • Liście laurowe 3 szt.
  • Gwiazdka anyżu 1 szt.
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Obrane i pokrojone na kawałki cebule, marchewki i pietruszki włóż do garnka wraz z udkami i boczkiem i zalej ok. 2 l wody.

Krok 2

Dodaj przyprawy i gotuj tak długo, aż mięso stanie się miękkie.

Krok 3

Wyjmij je do przestudzenia, a do bulionu włóż wątróbki i znowu gotuj kilka minut.

Krok 4

Następnie odcedź warzywa i wątróbkę (wywar zachowaj) i oddziel mięso od kości.

Krok 5

Przestudzone warzywa i obrane mięso dokładnie zmiel i wymieszaj z jajkiem, doprawiając solą i pieprzem. Jeśli mięso jest za suche możesz dodać odrobinę wywaru z gotowania.

Krok 6

Na koniec do masy dodaj odsączone wiśnie i przełóż ją do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 7

Wygładzony po wierzchu pasztet włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piecz przez godzinę.

Powiązane przepisy

Spróbuj również