Pasztet z wiśniami
Składniki
- Wiśnie bez pestek Hortex 150 g
- Mięsa z udek kurczaka 1 kg
- Wędzonego boczku 300 g
- Wątróbek drobiowych 100 g
- Cebule 2 szt.
- Marchewki 2 szt.
- Pietruszki 2 szt.
- Jajko 1 szt.
- Ziarenek pieprzu 10 szt.
- Ziarenek ziela angielskiego 5 szt.
- Liście laurowe 3 szt.
- Gwiazdka anyżu 1 szt.
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Obrane i pokrojone na kawałki cebule, marchewki i pietruszki włóż do garnka wraz z udkami i boczkiem i zalej ok. 2 l wody.
Dodaj przyprawy i gotuj tak długo, aż mięso stanie się miękkie.
Wyjmij je do przestudzenia, a do bulionu włóż wątróbki i znowu gotuj kilka minut.
Następnie odcedź warzywa i wątróbkę (wywar zachowaj) i oddziel mięso od kości.
Przestudzone warzywa i obrane mięso dokładnie zmiel i wymieszaj z jajkiem, doprawiając solą i pieprzem. Jeśli mięso jest za suche możesz dodać odrobinę wywaru z gotowania.
Na koniec do masy dodaj odsączone wiśnie i przełóż ją do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wygładzony po wierzchu pasztet włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piecz przez godzinę.