Orientalna sałatka z chrupiącymi warzywami
Składniki
- Mieszanka chińska Hortex 1 opakowanie
- Krewetki tygrysie świeże lub mrożone 250 g
- Makaron soba (brązowoszary makaron zrobiony z mąki gryczanej) 1 opakowanie
- Olej z orzechów arachidowych 100 ml
- Świeży imbir 100 g
- Sosu sojowy jasny 50 ml
- Sambal oelek (ostra pasta na bazie papryki chili z dodatkiem soli i soku z limonki) 20 g
- Oleju sezamowego 20 ml
- Sos ostrygowy 20 ml
- Czarny sezam 10 g
- Gruby szczypiorek 1 pęczek
- Świeża kolendra 1 sztuka
Przygotowanie
Obrane krewetki osusz i zamarynuj w oleju arachidowym z odrobiną sambal oelek. Makaron soba ugotuj (ok. 3 minut) w osolonym wrzątku, po czym zahartuj go w zimnej wodzie. Olej sezamowy wymieszaj z sosem sojowym i ostrygowym, a imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
Na mocno rozgrzaną patelnię (lub do woka) wlej kilka kropel oleju arachidowego i przez chwilę obsmaż krewetki, po czym przełóż do miski.
Patelnię lekko przetrzyj, wrzuć na nią mieszankę chińską i chwilę podsmaż (dodaj drobno pokrojony szczypior), a następnie połącz z krewetkami, pastą sambal oelek i makaronem soba.
Całość zalej przygotowanym wcześniej sosem, posyp czarnym sezamem i wymieszaj.
Sałatkę podawaj na gorąco ze świeżo posiekaną kolendrą.
Powiązane przepisy
Makaron z warzywami i kaczką
Tarta po chińsku
Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem i warzywami
Smażony makaron chiński z wołowiną
Sajgonki pieczone, nie smażone
Warzywa po chińsku z orzechowym, dzikim ryżem
Sajgonki z kurczakiem i warzywami