Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Orientalna sałatka z chrupiącymi warzywami

Średnie
Dania główne
30min

Składniki

  • Mieszanka chińska Hortex 1 opakowanie
  • Krewetki tygrysie świeże lub mrożone 250 g
  • Makaron soba (brązowoszary makaron zrobiony z mąki gryczanej) 1 opakowanie
  • Olej z orzechów arachidowych 100 ml
  • Świeży imbir 100 g
  • Sosu sojowy jasny 50 ml
  • Sambal oelek (ostra pasta na bazie papryki chili z dodatkiem soli i soku z limonki) 20 g
  • Oleju sezamowego 20 ml
  • Sos ostrygowy 20 ml
  • Czarny sezam 10 g
  • Gruby szczypiorek 1 pęczek
  • Świeża kolendra 1 sztuka

Przygotowanie

Krok 1

Obrane krewetki osusz i zamarynuj w oleju arachidowym z odrobiną sambal oelek. Makaron soba ugotuj (ok. 3 minut) w osolonym wrzątku, po czym zahartuj go w zimnej wodzie. Olej sezamowy wymieszaj z sosem sojowym i ostrygowym, a imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.

Krok 2

Na mocno rozgrzaną patelnię (lub do woka) wlej kilka kropel oleju arachidowego i przez chwilę obsmaż krewetki, po czym przełóż do miski.

Krok 3

Patelnię lekko przetrzyj, wrzuć na nią mieszankę chińską i chwilę podsmaż (dodaj drobno pokrojony szczypior), a następnie połącz z krewetkami, pastą sambal oelek i makaronem soba.

Krok 4

Całość zalej przygotowanym wcześniej sosem, posyp czarnym sezamem i wymieszaj.

Krok 5

Sałatkę podawaj na gorąco ze świeżo posiekaną kolendrą.

Powiązane przepisy

Spróbuj również