Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem
Składniki
- Szpinak liście Hortex 1 opakowanie
- Steki z polędwicy wieprzowej, każdy o wadze 80 g 8 steków
- Olej rzepakowy 4 łyżki
- Musztarda 2 łyżki
- Miód 1 łyżka
- Tymianek 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- Śmietana kremówka 300 ml
- Białe wytrawne wino 100 ml
- Cebula 1
- Ser gorgonzola 4 łyżki
- Czosnek 2 ząbki
- Olej rzepakowy 2 łyżki
- Masło 1 łyżka
- Suszone pomidory 1 łyżka
- Kapary 1 łyżeczka
- Sól , pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, tymianek
Przygotowanie
Nasączone w przygotowanej marynacie steki włóż na godzinę do lodówki.
Tymczasem w rondelku rozgrzej olej i masło, dodaj posiekane: cebulę i czosnek, a po ok. 5 minutach jeszcze szpinak, starty ser gorgonzola i dolej wina. Wszystko zagotuj. Na koniec wrzuć do rondelka pokrojone pomidory i kapary. Całość podbij śmietaną, wymieszaj, zagotuj i dopraw do smaku. Sos jest gotowy do spożycia.
Steki usmaż na rozgrzanym grillu lub patelni ryflowanej po 2-3 minuty z każdej strony. Polane sosem, podawaj z ulubionymi warzywami.
Powiązane przepisy
Schabowe kieszonki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem i pestkami słonecznika
Quesadille z wędzoną szynką i pastą szpinakową
Kotleciki pod szpinakową pierzynką
Gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kurczak w sosie szpinakowym z ryżem
Szpinak liście z serem pleśniowym
Biała zupa rybna ze szpinakiem
Szagówki (kopytka) ze skwarkami
Quiche ze szpinakiem