Kurczak w sosie szpinakowym z ryżem
Składniki
- Szpinak liście HORTEX 1 opakowanie
- Udka z kurczaka 4 szt.
- Śmietana 30 % 220 ml
- Ryż biały 100 g
- Masło 1 łyżka
- Olej 1 łyżka
- Czosnek granulowany 1 łyżeczka
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Udka posól, popieprz i obsmaż z każdej strony na patelni.
W misce wymieszaj ryż, śmietankę, szpinak, dodaj szczyptę soli i pieprzu.
Formę do zapiekania wysmaruj masłem, wylej zawartość miski, na wierzch ułóż udka kurczaka skórą do góry.
Zapiekaj 50 minut w 200℃.
Jeżeli się bardzo zarumieni w połowie czasu pieczenia, przykryj.
Powiązane przepisy
Schabowe kieszonki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem i pestkami słonecznika
Quesadille z wędzoną szynką i pastą szpinakową
Kotleciki pod szpinakową pierzynką
Gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Szpinak liście z serem pleśniowym
Biała zupa rybna ze szpinakiem
Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem
Szagówki (kopytka) ze skwarkami
Quiche ze szpinakiem