Knedle ze śliwkami i bakaliami
Składniki
- Śliwki bez pestek Hortex 2 opakowania
- Ziemniaki 1 kg
- Mąka pszenna 300 g
- Mąka ziemniacza 100 g
- Jajka 2
- Sól
- Masł 1 łyżka
- Cynamon 1 łyżeczka
- Cukier 1 łyżeczka
- Orzechy włoskie 100 g
- Migdały 100 g
- Rodzynki 100 g
- Miód najlepiej akacjowy 1 łyżka
Przygotowanie
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i przepuść przez praskę, po czym dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajka i wyrób ciasto.
Bakalie poukładaj na blaszce wyłożonej papierem i przypiecz na kolor złoty, a po ostygnięciu dodaj miód. Całość wymieszaj i zmiksuj.
Faszeruj nimi połówki śliwek, posklejaj je, a następnie obtocz ciastem, formując knedle. Gotuj w osolonej wodzie ok. 5 minut.
Masło rozpuść na patelni dodaj cukier i cynamon. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Gotowym sosem polej knedle.