Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Knedle ze śliwkami i bakaliami

Średnie
Dania główne
120minut
6 porcji

Składniki

  • Śliwki bez pestek Hortex 2 opakowania
  • Ziemniaki 1 kg
  • Mąka pszenna 300 g
  • Mąka ziemniacza 100 g
  • Jajka 2
  • Sól
  • Masł 1 łyżka
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Orzechy włoskie 100 g
  • Migdały 100 g
  • Rodzynki 100 g
  • Miód najlepiej akacjowy 1 łyżka

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i przepuść przez praskę, po czym dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajka i wyrób ciasto.

Krok 2

Bakalie poukładaj na blaszce wyłożonej papierem i przypiecz na kolor złoty, a po ostygnięciu dodaj miód. Całość wymieszaj i zmiksuj.

Krok 3

Faszeruj nimi połówki śliwek, posklejaj je, a następnie obtocz ciastem, formując knedle. Gotuj w osolonej wodzie ok. 5 minut.

Krok 4

Masło rozpuść na patelni dodaj cukier i cynamon. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Gotowym sosem polej knedle.

Powiązane przepisy

Spróbuj również