Hamburgery z warzywami i wołowiną
Składniki
- Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem Hortex 1 opakowanie
- Wołowina 400 g
- Bułki do burgerów 4
- Duża cebula 1
- Pomidor 1
- Oliwa z oliwek 10 ml
- Masło 2 łyżki
- Sałata
- Sól, pieprz
- Jogurt grecki 200 ml
- Musztarda 1 łyżka
- Lubczyk
- Sól
Przygotowanie
Wołowinę zmiel, przełóż do miski dodaj drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz oliwę. Dopraw solą i pieprzem.
Z wyrobionego mięsa uformuj 4 hamburgery (o średnicy bułek). Smaż na patelni grillowej lub grillu z każdej strony po ok. 3 minuty. Podczas grillowania dociskaj burgery, żeby nie pęczniały.
Bułki przekrój na pół, posmaruj masłem i piecz ok. 3-5 minut, skórką do dołu w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Jogurt wymieszaj z łyżką musztardy, dopraw solą i szczyptą lubczyku. Na czterech połówkach bułek połóż po porcji sosu musztardowego, liściu sałaty, łyżce warzyw, plastrze pomidora i burgerze. Zamknij burgery pozostałymi połówkami bułek i dociśnij. Podawaj ciepłe.