Lasagne z bazyliową nutą
Składniki
- Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem 1 opakowanie
- Mielonego mięsa 300 g
- Sosu pomidorowego 500 ml
- Makaronu lasagne 1 opakowanie
- Żółtego sera 100 g
- Czosnku 4 ząbki
- Papryczka chili 1 szt.
- Oliwa
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojone: 2 ząbki czosnku i papryczkę. Wyjmij je i włóż mięso. Smaż kilka minut, ciągle mieszając. Dodaj sos pomidorowy i przyprawy oraz pozostałe 2 rozgniecione ząbki czosnku. Duś na wolnym ogniu 25-30 minut.
W tym czasie przygotuj makaron i warzywa (wg instrukcji na opakowaniach). Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Ułóż warstwę makaronu, następnie warstwę warzyw i polej sosem mięsno-pomidorowym oraz posyp 2 łyżkami sera.
Powtórz czynność 2-3 razy w zależności od głębokości naczynia. Na wierzchu posyp serem. Gotową lasagne zapiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C mniej więcej 20-25 minut.