Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Lasagne z bazyliową nutą

Średnie
Dania główne
50minut
4 porcje

Składniki

  • Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem 1 opakowanie
  • Mielonego mięsa 300 g
  • Sosu pomidorowego 500 ml
  • Makaronu lasagne 1 opakowanie
  • Żółtego sera 100 g
  • Czosnku 4 ząbki
  • Papryczka chili 1 szt.
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojone: 2 ząbki czosnku i papryczkę. Wyjmij je i włóż mięso. Smaż kilka minut, ciągle mieszając. Dodaj sos pomidorowy i przyprawy oraz pozostałe 2 rozgniecione ząbki czosnku. Duś na wolnym ogniu 25-30 minut.

Krok 2

W tym czasie przygotuj makaron  i warzywa (wg instrukcji na opakowaniach). Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Ułóż warstwę makaronu, następnie warstwę warzyw i polej sosem mięsno-pomidorowym oraz posyp 2 łyżkami sera.

Krok 3

Powtórz czynność 2-3 razy w zależności od głębokości naczynia. Na wierzchu posyp serem. Gotową lasagne zapiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C mniej więcej 20-25 minut.

Powiązane przepisy

Spróbuj również