Biała zupa rybna ze szpinakiem
Składniki
- Szpinak liście Hortex 200 g
- Włoszczyzna paski Hortex 1 opakowanie
- Filety z białej ryby (np. dorsz lub sum) ok. 1 kg
- Śmietana 18% 200 g
- Masło 50 g
- Cebula 2
- Czosnek 1 ząbek
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Rybę wyfiletuj, z filetów ściągnij skórę i pozbądź się reszty ości. Oczyszczone filety pokrój w kostkę (ok. 2 cm), dopraw solą, pieprzem i wstaw do lodówki. Oczyszczoną z oczu i skrzeli głowę ryby włóż do garnka, zalej 2 l wody i gotuj ok. 30 minut. Następnie do przecedzonego wywaru dodaj włoszczyznę i całość gotuj ok. 15 minut na wolnym ogniu.
Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na maśle wraz z posiekanym czosnkiem i dodaj do zupy. Śmietanę rozrób z gorącym wywarem w proporcji 1:1 (by śmietana się nie zwarzyła) i również wlej do gotującej się zupy.
Po chwili wrzuć do niej pokrojone filety z ryby, rozmrożone liście szpinaku i gotuj jeszcze 5 minut. Gotową zupę podawaj w miseczkach.
Powiązane przepisy
Schabowe kieszonki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem i pestkami słonecznika
Quesadille z wędzoną szynką i pastą szpinakową
Kotleciki pod szpinakową pierzynką
Gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kurczak w sosie szpinakowym z ryżem
Szpinak liście z serem pleśniowym
Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem
Szagówki (kopytka) ze skwarkami
Quiche ze szpinakiem