Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Biała zupa rybna ze szpinakiem

Średnie
Zupy
35minut
4 porcje

Składniki

  • Szpinak liście Hortex 200 g
  • Włoszczyzna paski Hortex 1 opakowanie
  • Filety z białej ryby (np. dorsz lub sum) ok. 1 kg
  • Śmietana 18% 200 g
  • Masło 50 g
  • Cebula 2
  • Czosnek 1 ząbek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Rybę wyfiletuj, z filetów ściągnij skórę i pozbądź się reszty ości. Oczyszczone filety pokrój w kostkę (ok. 2 cm), dopraw solą, pieprzem i wstaw do lodówki. Oczyszczoną z oczu i skrzeli głowę ryby włóż do garnka, zalej 2 l wody i gotuj ok. 30 minut. Następnie do przecedzonego wywaru dodaj włoszczyznę i całość gotuj ok. 15 minut na wolnym ogniu.

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na maśle wraz z posiekanym czosnkiem i dodaj do zupy. Śmietanę rozrób z gorącym wywarem w proporcji 1:1 (by śmietana się nie zwarzyła) i również wlej do gotującej się zupy.

Krok 3

Po chwili wrzuć do niej pokrojone filety z ryby, rozmrożone liście szpinaku i gotuj jeszcze 5 minut. Gotową zupę podawaj w miseczkach.

Powiązane przepisy

Spróbuj również