Przekąski na imprezę – zaplanuj szybkie menu na garden party!
Późna wiosna i lato to idealny czas na przyjęcie w ogrodzie. Nic tak nie zaostrza apetytu jak świeże powietrze, gorące słońce i delikatny wietrzyk. Organizacja garden party nie musi być wcale trudna i pracochłonna. Wystarczy, że masz w zanadrzu szybkie i proste przepisy na imprezowe przekąski. Sprawdź również nasze najlepsze porady, które pozwolą ci zaoszczędzić podczas przygotowań wiele cennego czasu.
Przyjęcie w ogrodzie
Ogród to idealne miejsce do relaksu, by odsapnąć po ciężkim dniu pracy czy codziennych obowiązkach. To też piękne otoczenie, w którym możesz spędzać czas wspólnie z bliskimi – rodziną i przyjaciółmi. Atmosfera podczas takiego spotkania jest znacznie luźniejsza i mniej zobowiązująca niż klasyczny obiad przy jadalnianym stole.
Wśród ogrodowych aktywności niekwestionowanym numerem jeden jest grillowanie. Nie oznacza to jednak, że jest to jedyna forma posiłku na łonie natury. Sprawdź, w jaki sposób zorganizować garden party idealne – bez wysiłku i mnóstwa pracy.
Garden party – od czego zacząć przygotowania
Masz ochotę zorganizować imprezę w ogrodzie? W pierwszej kolejności zastanów się nad formą całego spotkania. Czy będzie to wspólny obiad bądź kolacja przy stole? A może zdecydujesz się na lekkie przekąski na jeden kęs?
Po drugie przygotuj przestrzeń. W jaki sposób?
- Zaplanuj miejsca do siedzenia: krzesła, wygodne pufy, ogrodowe fotele i ławki – w zależności od tego, jaki charakter będzie mieć impreza.
- Pomyśl o odpowiednim oświetleniu. Jeżeli impreza będzie trwała także wieczorem, zatroszcz się o różne źródła światła: łańcuchy z lampkami, latarenki, świecie itp.
- Zabezpiecz się przed atakiem komarów. Nikt przecież nie lubi być atakowany przez te niezbyt przyjazne owady. Przygotuj koszyk ze sprejami przeciw komarom do dyspozycji gości, dyfuzory z olejkiem lawendowym i specjalne świece.
Przekąski na imprezę – o tym koniecznie pamiętaj
Czas na planowanie imprezowego menu! To jedna z najważniejszych kwestii, o które musisz się zatroszczyć.
Zastanawiasz się jednak, które z pyszności najlepiej sprawdzą się podczas garden party? Przede wszystkim te proste w przygotowaniu. Nieskomplikowane przekąski świetnie pasują do nieformalnego charakteru spotkania. Aby były one jednak naprawdę smaczne, zwróć uwagę na jakość wszystkich składników. Używaj więc oliwy extra virgin, aromatycznych przypraw, mięsa od lokalnego rzeźnika czy warzyw ze sprawdzonych źródeł.
Aby przyspieszyć prace nad niemal każdym z dań, możesz spokojnie używać mrożonych warzyw i owoców. Nie musisz tracić czasu na ich obieranie, odszypułkowywanie czy dzielenie na mniejsze kawałki. Warzywa i owoce, które poddaje się mrożeniu, zbierane są z pól i sadów w pełni sezonu, gdy są najpiękniejsze i zawierają najwięcej wartości odżywczych. Są łatwo dostępne i zawsze możesz mieć ich zapas w swojej zamrażarce.
Przystawki, które przygotujesz w mig
Kiedy organizujesz garden party, nie możesz zapomnieć o przygotowaniu smacznych i prostych przekąsek. Finger food to idealne rozwiązanie na taką okazję. Są to pyszności, które goście mogą zjeść na jeden kęs. Oto nasze proste i pyszne przepisy.
Krakersowe wariacje
Krakersy, nieduże wafle ryżowe, a nawet pokrojone w małe kromki zwykłe pieczywo to doskonała baza do kanapeczek. Możesz przyrządzić je niemal ze wszystkiego, dopasowując kompozycję smaków do kulinarnego gustu gości.
Składniki:
- krakersy – 30 sztuk;
- kiełki rzodkiewki – 200 g;
- mrożony bób Hortex – ½ opakowania;
- limonka – 1 sztuka;
- orzechy włoskie – 50 g;
- ogórek świeży – 2 sztuki.
- sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Bób ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i obierz ze skórki. Przełóż do miski.
- Wyciśnij sok z limonki i przelej go bobu. Dopraw całość solą i pieprzem, a następnie całość zblenduj na gładką pastę.
- Orzechy posiekaj i wymieszaj z pastą z bobu.
- Ogórki dokładnie umyj. Nie obieraj ich ze skórki. Przy pomocy obieraczki, stwórz cienkie plasterki z całej długości warzywa.
- Każdy krakers posmaruj pastą z bobu i posyp kiełkami rzodkiewki.
- Plastry ogórka nabij na wykałaczkę tak, by powstał kształt fali.
- Przytwierdź ogórki do krakersów z bobem.
Łódeczki z cykorii
Cykoria to warzywo, które składa się z wielu przylegających do siebie ciasno liści. Ceniona jest jako główny składnik napoju przypominającego kawę. Rzadko jednak pojawia się na naszych stołach jako całe liście. Świetnie jednak sprawdza się jako podstawa do przeróżnych łódeczek, których jedzenie nie wymaga korzystania z talerza. Jej liście są bowiem na tyle sztywne, że bez trudu utrzymują nadzienie.
Składniki:
- cykoria – 3 sztuki;
- ser camembert – 250 g;
- mrożone mango Hortex – ⅓ opakowania;
- majonez – 70 g;
- jogurt naturalny grecki – 70 g;
- sól i pieprz – do smaku.
Przygotowanie:
- Odetnij zdrewniałą część cykorii i oderwij każdy liść. Uważaj, by ich nie uszkodzić. Umyj całość i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Mango rozmroź i zblenduj na gładki, aksamitny mus.
- Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym greckim i dopraw solą oraz pieprzem.
- Camembert pokrój na grubsze plastry (ok. pół cm).
- Każdy liść cykorii posmaruj w środku sosem majonezowym. Następnie ułóż po jednym plastrze sera. Całość polej musem mango tak, by nie wylewał się on poza liście cykorii.
Może podasz swoim gościom także pyszne mango lassi. Przepis na ten napój znajdziesz tutaj.
Warzywne ślimaki
Szpinak to warzywo, które świetnie pasuje do niedużych przekąsek podawanych podczas garden party. Dodaje pięknego, zielonego koloru każdemu daniu. Łatwo komponować go z innymi warzywami czy mięsem, np. kurczakiem.
Składniki:
- mrożony szpinak rozdrobniony Hortex – 1 opakowanie;
- ser feta – 200 g;
- czosnek – 2 ząbki;
- oliwa z oliwek – 1 łyżka;
- pomidory suszone – 10 sztuk;
- jajko – 1 sztuka;
- ciasto francuskie – 2 arkusze.
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę na patelni. Kiedy będzie już gorąca, zacznij podsmażać szpinak.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w paseczki suszone pomidory i pokruszony ser feta. Smaż ok 10 minut, cały czas mieszając.
- Rozłóż ciasto francuskie i posmaruj je dokładnie szpinakową masą.
- Zwiń ciasto w rulon i pokrój na ok. centymetrowe plastry.
- Oddziel białko od żółtka. Białkiem posmaruj wierzch plastrów-ślimaków.
- Włóż do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piecz ok. 20 minut.
Owocowe babeczki
Muffiny – zarówno te słodkie, jak i wytrawne – to dobre rozwiązanie podczas garden party. Są niezwykle proste w przygotowaniu i można dodać do nich niemal wszystkie ulubione składniki, np:
- ser;
- pestki i ziarna;
- suszone warzywa i owoce;
- czekoladę;
- orzechy;
- wiórki kokosowe;
- świeże warzywa i owoce.
Składniki:
- mąka pszenna – 2 szklanki;
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- soda oczyszczona – ½ łyżeczki;
- cukier – ½ szklanki;
- laska wanilii – 1 sztuka;
- jajko – 2 sztuki;
- jogurt naturalny albo maślanka – 1 szklanka;
- olej rzepakowy – ½ szklanki;
- mrożone jagody leśne Hortex – ½ opakowania;
- mrożone maliny Hortex – ½ opakowania.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej wraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną do dużej miski.
- Dodaj cukier i wyjęte z jednej laski wanilii ziarenka. Wymieszaj.
- Do drugiej miski wbij jajka oraz wlej jogurt naturalny bądź maślankę i olej. Wymieszaj dokładnie do połączenia się składników.
- Mokre składniki przelej do suchych i mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
- Dodaj owoce. Nie musisz ich wcześniej rozmrażasz. Wmieszaj je delikatnie w masę, żeby się nie rozpadły.
- Formy na babeczki wyłóż papilotkami i wlej do każdej z nich babeczkowe ciasto. Nie powinno wylewać się ono poza papierek.
- Piecz w temperaturze 180oC przez 30 minut.