Pieczarki faszerowane warzywami
Szukasz ciekawego pomysłu na obiad lub szybkiej, ale efektownej przekąski na przyjęcie dla znajomych? Jeśli tak, to koniecznie odkryj możliwości, jakie oferują pieczarki. Te popularne grzyby o wyjątkowo delikatnym smaku możesz użyć nie tylko do sosu czy zupy. Spróbuj ich w wersji faszerowanej warzywami.
Jakie pieczarki wybrać do faszerowania?
Mówiąc najprościej: im większe, tym lepsze. Chodzi przede wszystkim o wielkość kapelusza, ponieważ to do niego trafi farsz. W sklepach coraz łatwiej znaleźć jest tzw. pieczarki portobello, nazywane również „pieczarkami na grilla”. To prawdziwe kolosy – nawet jeden czy dwa faszerowane kapelusze zaspokoją głód. Jeśli masz problem z dostępnością, wybierz zwykłe pieczarki wybierając te największe.
Jak przygotować farsz warzywny do nadziewania pieczarek?
Pieczarki możesz faszerować na wiele sposobów. Podstawą każdego farszu są nóżki grzybów. Musisz je odłączyć od kapelusza oraz wydrążyć brązowe blaszki pieczarek – oba składniki drobno posiekane trafią do farszu. Farsz możemy przygotować na różne sposoby: zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Do nadziewania świetnie sprawdzą się pieczarki portobello – są duże i mięsiste.
Pieczarki faszerowane boczkiem
Pieczarki świetnie komponują się z mięsami, zwłaszcza boczkiem. Jak wiadomo, tłuszcz jest nośnikiem smaku i dodaje wyjątkowych walorów w połączeniu z warzywami. Jak zrobić pieczarki faszerowane boczkiem i włoszczyzną? Wystarczy sięgnąć po pokrojoną, podsmażoną cebulę i odrobiną boczku oraz przecier pomidorowy i włoszczyznę w paskach (np. mrożoną z Hortex), które dodajemy do umytych i przygotowanych wcześniej pieczarek. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 10 minut.
Nadziewane pieczarki na ostro
Miłośnicy wyrazistych smaków na pewno nie rozczarują się, kiedy na ich stole pojawią się nadziewane pieczarki na ostro. W tym przypadku wybieramy ostre rodzaje papryki, suszone płatki chilli oraz pikantną oliwę z oliwek. Bazę do przygotowania takiego nadzienia stanowią pomidory oraz wspomniane nóżki pieczarek. Do drobno posiekanych: nóżek pieczarek, pomidorów (bez gniazd nasiennych), papryki, pietruszki, szczypiorku oraz szczypty płatków chili i soli – połączysz je odrobiną oliwy – dodajemy, w razie potrzeby podniesienia poziomu ostrości, odrobinę suszonej papryczki chilli i tym farszem nadziewamy pieczarki. Zwróćmy uwagę, iż pietruszka nadaje łagodności daniu, dlatego można z niej opcjonalnie zrezygnować.
Pieczarki faszerowane warzywami – pieczarki wegetariańskie
Pieczarki faszerowane warzywami mogą wydawać się mało atrakcyjne, jednak dodatek chrupiących orzechów znacząco odmienia ich smak. Jak przygotować takie danie? Wystarczy wymieszać kilka składników: do posiekanych i podsmażonych: nóżek pieczarek, szalotki, cukinii, szpinaku, pietruszki oraz kilku orzechów laskowych z solą i pieprzem dodajemy odrobinę soli i pieprzu, a następnie nadziewamy pieczarki. Takie pieczarki wegetariańskie z pewnością zaskoczą nawet najbardziej zagorzałych zwolenników mięsa!
Przygotowanie faszerowanych pieczarek do pieczenia
Oto, jak przyrządzić faszerowane pieczarki krok po kroku:
- obierz pieczarki, oddziel kapelusze od nóżek i wydrąż brązowy środek – nóżki i środek dodaj do farszu,
- na blasze ułóż papier do pieczenia, a na nim delikatnie skropione oliwą kapelusze,
- napełnij kapelusze farszem – tak przygotowane możesz odstawić np. do lodówki, a potem tylko wstawić je do piekarnika, kiedy przyjdą goście,
- posyp pieczarki parmezanem lub innym twardym serem – możesz to zrobić przed pieczeniem lub po jego zakończeniu,
- piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez ok. 15 – 20 min, aż kapelusze zmiękną i się zarumienią,
- podawaj na gorąco, dekorując np. posiekaną natką pietruszki.
Pamiętaj: pieczarki faszerowane warzywami mogą stanowić samodzielną przekąskę lub być np. dodatkiem do grillowanego mięsa.
Inne wersje faszerowanych pieczarek
Faszerowane pieczarki dają niezwykłe doznania kulinarne. Różnego rodzaju faktury dają ogrom możliwości: miękkie, ciągnące się sery, chrupiące orzechy czy też wyraziste nadzienie mięsne sprawiają, że pieczarki można łączyć niemal z każdym produktem!
Pieczarki nadziewane serem
Aby pieczarki nadziewane serem zaskoczyły nas swoim smakiem, postawmy na wyraziste gatunki sera: świetnie sprawdzą się tu sery twarde, zwłaszcza gruyere, cheddar czy radamer, a także sery półmiękkie, takie jak gorgonzola, stilton lub bryndza. Upieczone, nadziane serem pieczarki portobello dekorujemy świeżą natką pietruszki oraz orzechami włoskimi.
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Pieczarki nadziewane mięsem to idealna przystawka dla miłośników wyrazistych smaków. Mięso mielone (najlepiej wieprzowe) należy dobrze doprawić: majeranek, czarny pieprz, granulowany czosnek, wędzona papryka oraz odrobina morskiej soli stanowią o wyjątkowym smaku nadzienia. Oczywiście mięso należy usmażyć uprzednio na patelni, a dopiero potem faszerować pieczarki. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut.
Pieczarki faszerowane w panierce
Wielu z nas znane są pieczarki w cieście naleśnikowym, smażone na głębokim tłuszczu, niemniej podane pieczarki w panierce mogą zaskoczyć naszych gości. Robi się je wyjątkowo prosto: umyte pieczarki obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w mące i parmezanie, po czym krótko smażymy na głębokim oleju. Następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy je na ciepło, najlepiej w towarzystwie lekkiej, warzywnej sałatki lub gotowanych na parze mrożonych warzyw (np. Hortex).