Jak zrobić sok z malin?
W „domowej” medycynie sok z malin, a także napar z suszonych liści tej rośliny, to najlepszy lek na jesienne i zimowe przeziębienia. Wie o tym każda mama, która zakatarzonym i kichającym dzieciom podaje herbatę z sokiem malinowym. Jest to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu, by ten skutecznie zawalczył z chorobą. Doskonale do tego się nadaje sok zrobiony w domu. Jak go przygotować?
Przepis na sok z malin
Sezon na maliny jest długi. Najpierw w środku wakacji dojrzewają wczesne odmiany, a wczesną jesienią – odmiany późniejsze. Jedne i drugie smakują wybornie zjadane prosto z krzaków, dodawane do deserów, przerabiane na mus czy soki. Pyszne owoce można też mrozić. Co ciekawe, z owoców mrożonych w domu czy oferowanych przez Hortex można nawet w środku zimy zrobić pyszny sok, który zachowuje niemal wszystkie właściwości świeżych malin.
Przygotuj duży szklany słój, maliny i cukier. Na 1 kg owoców wystarczy ok. 300 g cukru, choć niektórzy dają więcej – do 500 g.
Sok z malin – kolejność czynności:
- Do umytego słoja wsyp warstwę malin, przesyp je cukrem, powtarzaj do wyczerpania owoców (ostatnia warstwa to cukier).
- Przykryj słój podwójną warstwą gazy, by nie dostały się tam owady zwabione zapachem owoców.
- Postaw na słonecznym parapecie.
- Po kilku dniach owoce powinny puścić sok. Im jest cieplej, tym czas oczekiwania na sok jest krótszy.
- Następnie przygotuj słoiczki lub butelki na sok (wyparz je i wypraż w piekarniku).
- Zlej sok przez sitko do garnka, gotuj sok aż do zagotowania.
- Gorący sok wlej do słoiczków lub butelek, mocno zakręć, słoiki stawiaj do góry dnem do wystygnięcia.
Z pozostałych owoców możesz zrobić dżem, odparowując resztki soku.
Sok z malin z sokownika
Stalowy sokownik parowy pozwala zachować wszystkie cenne składniki odżywcze owoców. Oczyszczone maliny wrzucamy do dużego pojemnika, do małego dodajemy wodę i całość podgrzewamy. Proces uzyskania soku polega na ogrzewaniu owoców parą wodą, która powoduje pękanie delikatnej skórki, a to finalnie prowadzi do intensywnego wypływu soku przez rurkę z boku urządzenia. Otrzymujemy w ten sposób gorący, klarowny sok bez odrobiny cukru.
Maliny to owoce półsłodkie, dlatego do uzyskania optymalnego smaku wystarczy dodać 150-200 gram na 1 kg owoców. Dodajemy go do ciepłego soku. Gotowy, ostudzony sok można przechowywać przez kilka dni w lodówce lub też pasteryzować w butelkach.
Inne przetwory z malin
Maliny można wykorzystać do wielu domowych przetworów – nie tylko konfitur, ale także owoców w syropie, które będą idealnie pasować do zimowych deserów!
Prawdziwa konfitura z malin
Pozostałe po wyciśnięciu soku z malin owoce można wykorzystać do zrobienia prawdziwych konfitur malinowych. Nie ma obawy, ze będą zbyt mało słodkie lub mało owocowe, ponieważ w razie potrzeby można do nich dodać odrobiny wcześniej przygotowanego soku.
Do masy owocowej dodajemy cukier żelujący i niewielką ilość wody. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 20-30 minut, ciągle mieszając, aby masa się nie przypaliła. Jeśli masa jest zbyt gęsta lub mało słodka, dodajemy do niej odrobinę soku. Gotowe konfitury przekładamy do wyparzonych słoiczków i następnie pasteryzujemy.
Maliny w syropie
Aby przygotować maliny w syropie, nie musimy czekać na owocowy sezon. Można do tego wykorzystać mrożone maliny Hortex. Maliny przekładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i takim gorącym syropem zalewamy owoce. Słoiczki z malinami pasteryzujemy przez około. 20 minut. Maliny w syropie można wykorzystać zarówno do zimowych deserów, ciast, jak i herbaty, shake’ów lub dr