Jak zrobić kimchi po polsku? Najprostsze przepisy
Ten tradycyjny przysmak kuchni koreańskiej już od jakiegoś czasu podbija podniebienia Polaków. Kimchi, bo o nim mowa, jest smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu dań. Jednak czy musisz kupować gotowe kimchi w sklepach orientalnych? Niekoniecznie! Możesz zrobić domowe kimchi. Z naszymi przepisami to proste!
Co to jest kim chi? Przepis na koreańską przekąskę
Jeśli lubisz kuchnię azjatycką, to zapewne nie raz spotkałeś się z tą popularną przystawką. Kimchi (lub też kim chi) jest jednym z kulinarnych symboli Korei. Kraj ten słynie z bardzo wszechstronnego wykorzystania różnorodnych warzyw, a kimchi jest tego świetnym przykładem.
Kimchi to kiszona kapusta pekińska z różnorodnymi dodatkami i doprawiona na ostro. Dodatki te mogą być różne – marchew, japońska rzodkiewka, ostra papryka, brukselka, czy zielony ogórek. Istnieje wiele wariacji na temat kimchi, składniki różnią się nie tylko zastosowanymi warzywami, ale też przyprawami.
Jak robi się kimchi? Najprostszy przepis składa się z kapusty pekińskiej, którą kisi się z różnorodnymi przyprawami, np.: czosnkiem, cebulą, papryką chilli, imbirem, sosem sojowym czy sosem rybnym, który pomoże wydobyć smak umami. Kimchi ma długą tradycję, a pierwsze wzmianki na jego temat można znaleźć w koreańskiej książce kucharskiej z 1145 roku! W oryginalnym przepisie kimchi było przygotowywane w kamiennym słoju i fermentowane w solance [1].
Kimchi koreańskie – właściwości zdrowotne
Kimchi zdobyło popularność nie tylko ze względu na oryginalny i głęboki smak, ale też na wiele zdrowotnych właściwości. Warto więc wprowadzić je do swojej diety, zwłaszcza w sezonie grypowym.
Kimchi jest warzywną przekąską, która nie zawiera wielu kalorii. W 100 g produktu znajdziesz jedynie 32 kcal, dlatego będzie dobrym wyborem dla osób dbających o sylwetkę. Kimchi zawiera wiele witamin, minerałów, a także błonnik i antyoksydanty. Jest też dobrym źródłem witaminy A, C oraz beta-karotenu, wapnia, żelaza i fosforu.
Bogactwo składników odżywczych sprawia, że kimchi wszechstronnie wspiera organizm. Bakterie z rodzaju Lactobacillus sprawiają, że jest ono naturalnym probiotykiem. Wspomaga procesy trawienne i regulację pracy jelit. Regularne spożywanie kimchi wzmacnia organizm i przyczynia się do hamowania rozwoju bakterii chorobotwórczych. Kimchi, dzięki dużej dawce witaminy A, wspiera wzrok, a selen sprawia, że skóra staje się promienna, włosy gęste, a paznokcie mocne. Przeciwutleniacze zawarte w kimchi spowalniają procesy starzenia [2].
Polskie kimchi – przepis podstawowy
Jak się robi kimchi? Sprawdź najbardziej podstawową recepturę na kimchi. Oryginalny przepis uwzględnia łatwo dostępne składniki, które znajdziesz w każdym sklepie!
Składniki:
- 1 duża główka kapusty pekińskiej (około 1 kg)
- 1/4 szklanki soli kuchennej
- 1 marchewka
- 1 rzodkiewka
- 4 cebule dymki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki cukru
- 1-2 łyżeczki papryki chili w proszku (lub więcej, w zależności od preferencji pikantności)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie:
- Rozłóż kapustę na liście.
- Posyp każdy liść solą kuchenną, szczególnie skupiając się na grubych częściach łodygi.
- Pozostaw kapustę na około 2 godziny, aby sól mogła wchłonąć się w liście.
- Pokrój marchewkę, rzodkiewkę i cebule dymki w cienkie paski.
- Posiekaj czosnek i imbir.
- W misce wymieszaj sos rybny, cukier, paprykę chili w proszku i sos sojowy.
- Po dwóch godzinach odsącz kapustę z nadmiaru soli. Możesz lekko przemyć liście pod bieżącą wodą i osuszyć. Następnie posiekaj kapustę (nie za drobno).
- W dużej misce połącz kapustę, pokrojone warzywa oraz marynatę. Dodaj czosnek i imbir, dokładnie wszystko wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
- Umieść mieszankę warzywną w słoikach, delikatnie dociskając, aby nie pozostawiać pustych przestrzeni.
- Pozostaw słoiki w temperaturze pokojowej na około 1-5 dni (czas fermentacji zależy od preferencji, im dłużej, tym kimchi będzie bardziej ukiszone).
- Raz dziennie otwórz słoiki, aby uwolnić nagromadzone gazy. Po zakończeniu fermentacji przenieś kimchi do lodówki. Zimne środowisko spowolni proces fermentacji.
Kimchi z dyni – koreańskie kimchi w innej odsłonie
W Korei istnieje kilkaset różnych przepisów na kimchi. Możesz więc eksperymentować ze swoimi ulubionymi warzywami i przyprawami, by stworzyć oryginalny smak, który Cię zachwyci. Oto przepis na dyniowe kimchi po polsku.
Składniki:
- Dynia kostka Hortex 500 g
- 1 główka kapusty pekińskiej
- Marchew kostka Hortex 500 g
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 4-5 ząbków
- Imbir ok. 1 łyżeczka
- Papryczki chili według uznania
- Sól morska ok. 3 łyżki
- Cukier ok. 1 łyżka
- Sos sojowy ok. 2 łyżki
- Sos rybny ok. 2 łyżki
- Woda przegotowana (do maceracji warzyw)
Przygotowanie:
- Kapustę podziel na liście i włóż do dużej miski. Posyp dokładnie solą. Odczekaj około 2 godzin.
- Po upływie czasu odlej nadmiar wody z kapusty, delikatnie ją odciśnij, ale nie wylewaj całkowicie soku. Dodaj dynię, marchew i pokrojoną w piórka cebulę.
- Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj posiekany czosnek, starty imbir, posiekane papryczki chili, cukier, sos sojowy i sos rybny.
- W dużej misce połącz odciśnięte warzywa z przygotowaną wcześniej marynatą. Dokładnie wymieszaj wszystko, tak, aby warzywa były równomiernie pokryte marynatą.
- Przełóż przygotowane kimchi do słoików, starannie wciskając warzywa, aby zminimalizować ilość powietrza w słoikach.
- Odstaw słoiki z kimchi w ciepłe miejsce na około 2-3 dni, aby rozpoczęła się fermentacja. Pamiętaj, że w trakcie fermentacji zawartość słoików może się podnosić, dlatego zostaw trochę miejsca na górze.
Do czego możesz użyć kimchi? Kilka sprawdzonych pomysłów
Kimchi to wszechstronny dodatek do posiłków. Znakomicie komponuje się z zupami czy sałatkami. Jest także świetnym dodatkiem do burgerów. Świetnie sprawdzi się też z makaronem, ryżem, kaszą oraz różnymi rodzajami mięsa, zwłaszcza kurczakiem i wołowiną. Może być używane jako składnik farszu do potraw mącznych, takich jak naleśniki, placki, knedle czy pierogi. Doskonale smakuje także z rybami, szczególnie ze śledziem, oraz wzbogaca smak dań jednogarnkowych, takich jak gulasz, curry czy bigos. Kimchi sprawdza się również jako dodatek do kanapek. Może być także bazą do przygotowania różnorodnych past kanapkowych.
Kimchi po polsku – z warzywami Hortex to proste!
Polacy są bardzo otwarci na nowe doznania smakowe i chętnie testują przepisy kuchni świata. Jednym z wielu dań kuchni orientalnej, które podbiło serca wielu osób w naszym kraju, jest kimchi. Może ze względu na to, że kochamy kiszonki? Kimchi jest pyszną i zdrową przekąską, dlatego też warto wprowadzić ją do swojego menu i wykorzystać nasz przepis na łatwe kimchi po polsku!
Jeśli zaś chcesz, by Twoja dieta była bogata w warzywa, postaw na mrożonki Hortex i ciesz się smacznymi warzywami bez względu na porę roku!
[1] Jayanta Kumar Patra, i in., Kimchi and Other Widely Consumed Traditional Fermented Foods of Korea: A Review, 2016.
[2] Kun-Young Park, i in.,Health Benefits of Kimchi (Korean Fermented Vegetables) as a Probiotic Food, 2014.