Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Jak zrobić chłodnik owocowy? Pomysły na zupę owocową na zimno

Owocowy chłodnik z smoczym owocem, kiwi i borówkami

Lato to czas, kiedy świeże i orzeźwiające potrawy są szczególnie pożądane. Nic nie zaspokoi tej potrzeby lepiej niż chłodnik owocowy – nie tylko pyszna, ale także pełna witamin i naturalnej słodyczy zupa. Poznaj nasze pomysły na zupę owocową na zimno, które pozwolą Ci cieszyć się smakiem owoców w niecodzienny sposób.

Chłodnik z truskawek idealny na lato

Istnieje całkiem sporo różnych sposobów na przygotowanie chłodnika z owocami. Jednym z najpopularniejszych jest połączenie truskawek i kefiru, które tworzą lekko kwaskową i orzeźwiającą mieszankę. Taki chłodnik owocowy z truskawek sprawdzi się jako obiad w upalny dzień albo jako słodki deser, który można jeść przez cały rok.

Składniki:

  • 600 g świeżych truskawek lub mrożonych truskawek bez szypułek Hortex
  • 500 ml kefiru
  • 1 łyżka cukru pudru lub drobnego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • mięta i łyżka jogurtu greckiego do podania
  1. Przygotowanie owoców: opłucz truskawki i oderwij szypułki. Jeśli korzystasz z gotowej mieszanki mrożonych owoców, ten etap możesz pominąć.
  2. Mieszanie składników: przełóż owoce do miski i dokładnie zblenduj. Do owocowej masy dodaj kefir i cukier. Możesz też wypróbować wersję bez cukru. Mrożone owoce schłodzą zupę i sprawią, że będzie od razu gotowa do podania. W przypadku świeżych owoców może być konieczne wstawienie chłodnika do lodówki.
  3. Podanie: gotowy chłodnik rozlej do miseczek i ozdób wierzch łyżką jogurtu greckiego i posiekaną miętą.

Zupa owocowa na zimno z malinami

Zupa owocowa kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. Wielu pamięta ją jako ciepły, słodki obiad z dodatkiem makaronu. Latem możesz postawić na te same smaki, tylko w wersji na zimno. Makaron będzie świetnie pasował do tej zupy z malin i maślanki!

Składniki:

  • 500 g świeżych malin lub mrożonych malin Hortex
  • 80 g cukru lub cukru pudru
  • 350 ml maślanki
  • 150 ml śmietany 12%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 400 ml wody
  • ugotowany makaron do podania
  1. Przygotowanie owoców: umyj dokładniemaliny i sprawdź, czy są też czyste w środku. Jeśli korzystasz z gotowej mieszanki mrożonych owoców, to ten etap możesz pominąć.
  2. Gotowanie owoców: do garnka wlej wodę, wrzuć maliny, cukier i cukier wanilinowy. Gotuj pod przykryciem aż owoce zaczną się rozpadać.
  3. Mieszanie składników: po wystudzeniu owocowej bazy dodaj do niej maślankę i śmietanę. Gotową zupę wstaw do lodówki, aby się dobrze schłodziła.
  4. Podanie: tę wersję klasycznej zupy owocowej podawaj z makaronem.

Sprawdź nasze propozycje na pyszny chłodnik ze świeżych warzyw >>

Chłodnik z owoców leśnych

Owoce leśne są kwaskowate i bardzo odświeżające. Właśnie dlatego będą doskonale pasować do lekkiej zupy owocowej. Jeśli chłodnik okaże się dla Ciebie zbyt kwaśny, dodaj do niego więcej cukru lub trochę miodu. To owocowe danie można podać też jako deser. Wtedy przelej chłodnik do pucharków i ozdób u góry bitą śmietaną i słodką polewą.

Składniki:

  • 600 g świeżych owoców leśnych w dowolnych proporcjach lub mrożony mix owoców z lasów i sadów Hortex (czarne porzeczki, leśne jagody, leśne jeżyny, maliny, leśne borówki brusznice, leśna żurawina)
  • 600 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 50 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  1. Przygotowanie owoców: dokładnie umyj i oczyść owoce. Jeśli korzystasz z gotowej mieszanki mrożonych owoców, to ten etap możesz pominąć.
  2. Mieszanie składników: przełóż owoce do miski i dokładnie zblenduj. Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy i jogurt i dalej blenduj aż powstanie jednolita masa. Jeśli korzystasz ze świeżych owoców, może się okazać, że chłodnik potrzebuje dodatkowego czasu w lodówce. W przypadku mrożonych owoców to nie jest potrzebne.
  3. Podanie: gotową zupę owocową rozlej do miseczek. Możesz dodać do niej makaronu albo inne dodatki, które lubisz.

Chłodnik na słodko – propozycje owocowych połączeń

Chłodnik z owocami można przygotować na całe mnóstwo różnych sposobów. Możesz połączyć ze sobą wiele owoców i stworzyć zupełnie nowy smak. Właśnie dlatego taki chłodnik to uniwersalne danie na lato. Można go przygotowywać niemal codziennie i za każdym razem cieszyć się innym smakiem.

Składniki:

  • 200 g świeżych lub mrożonych kwaśnych owoców, możesz wykorzystać gotową mieszankę owocową Hortex (truskawki, czarne porzeczki, maliny, wiśnie)
  • 250 g świeżego lub mrożonego mango Hortex
  • 150 g świeżego lub mrożonego ananasa Hortex
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 300 g śmietany 12% lub 18%
  • 50 g drobnego cukru lub cukru pudru
  1. Przygotowanie owoców: obierz i umyj wszystkie owoce. Mango i ananasa pokrój na małe cząstki. Jeśli korzystasz z gotowej mieszanki mrożonych owoców, to krojenie i mycie możesz pominąć.
  2. Mieszanie składników: wrzuć do miski wszystkie owoce i blenduj aż powstanie gładka masa. Dodaj jogurt, śmietanę i cukier. Kiedy wszystkie składniki będą dokładnie zblendowane, wstaw zupę na jakiś czas do lodówki. W przypadku mrożonych owoców to nie jest potrzebne, chłodnik jest od razu gotowy.
  3. Podanie: podawaj chłodnik w miseczkach lub płaskich talerzach. Ozdób ulubionymi dodatkami.

Przepis na chłodnik owocowy z dodatkiem wina

Przepis na owocowy chłodnik może się też przydać, kiedy planujesz letnie przyjęcie albo spotkanie z przyjaciółmi w ogrodzie. Taką orzeźwiającą przekąskę można wzbogacić swoim ulubionym winem (bezalkoholowe sprawdzi się świetnie). Ten owocowy akcent doda zupie ciekawego smaku i wszyscy na pewno będą Cię pytać o przepis.

Składniki:

  • 600 g świeżych lub mrożonych owoców (maliny, borówki, jagody, truskawki)
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki słodkiego wina
  • liście mięty
  1. Przygotowanie owoców: dokładnie umyj i oczyść owoce. Jeśli korzystasz z gotowej mieszanki mrożonych owoców, to ten etap możesz pominąć.
  2. Mieszanie składników: zblenduj owoce na gładką masę. Dalej blendując, dodaj wodę, miód, wino i miętę. W razie potrzeby można dodać więcej wody. Jeśli korzystasz ze świeżych owoców, może się okazać, że chłodnik potrzebuje dodatkowego czasu w lodówce. W przypadku mrożonych owoców to nie jest potrzebne.
  3. Podanie: gotowy chłodnik można ozdobić jogurtem lub pokrojonymi owocami.

Chłodnik owocowy z makaronem – jakie dodatki pasują do chłodnika?

Wiesz już, jak zrobić chłodnik z różnych owoców i dodatków. Jednak sama owocowa baza to nie wszystko. Taką zupę na zimno warto uzupełnić dodatkami, które podkreślą smak albo sprawią, że danie będzie bardziej sycące.

  • Makaron – klasyk wśród dodatków. Możesz sięgnąć po tradycyjny makaron z mąki pszennej lub durum. Warto przetestować też makarony ryżowe, sojowe albo pełnoziarniste.
  • Ryż – możesz użyć białego albo brązowego. Świetnie wpasuje się w gęste, owocowe zupy.
  • Świeże owoce – pokrojone w plasterki lub kawałki. Świeże owoce podkreślą smak chłodnika. Ciekawy efekt daje dodanie kawałków słodkich owoców do kwaskowatej zupy albo kwaśnych owoców do słodkiego chłodnika.
  • Ser – aby nadać zupie wytrawny posmak, dodaj do niej odrobinę sera feta, ricotty, mozzarelli albo sera koziego.
  • Chrupiące dodatki – grzanki albo groszek ptysiowy uzupełni smak chłodnika, a dodatkowo sprawi, że zupa będzie bardziej sycąca.
  • Słodkie dodatki – chłodnik można podać też w formie deseru. Będą do niego pasować lody, biszkopty, bita śmietana i słodkie polewy.

Największą frajdę w kuchni daje eksperymentowanie i bawienie się gotowaniem. Dlatego nie ograniczaj się do tradycyjnych przepisów! Testuj różne połączenia i dodatki do owocowego chłodnika. Może odkryjesz jakieś nietypowe połączenie, które stanie się hitem w Twojej kuchni.

Pozostałe porady