Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Jak upiec babeczki z owocami?

babeczki z owocami - przepis

Owoce są smaczne właściwie w każdej postaci: zarówno te zerwane prosto z drzewa czy krzaczka, jak i te, które zjadamy w pysznych przetworach. Jeśli masz ochotę zachwycić swoich bliskich smakołykami z wyższej półki – przygotuj babeczki z owocami. To prostsze niż myślisz!

Babeczki, muffiny, tartaletki… możliwości jest wiele. Wystarczy, spędzić trochę czasu w kuchni i dać się ponieść fantazji, aby powstały prawdziwe małe dzieła sztuki, które cieszą oko i podniebienie. Jak je przyrządzić? Jest wiele sprawdzonych sposobów.

Jakie owoce wybrać do babeczek?

Idealnie do babeczek oraz muffinek sprawdzą się zarówno owoce świeże, jak i te mrożone. W przypadku mrożonych zwróć uwagę na jakość – wybieraj zamrożone w całości i pochodzące z wysokiej jakości upraw np. owoce oferowane przez firmę Hortex. Dzięki temu zyskasz gwarancję, że będą cieszyć zarówno smakiem jak i formą. Babeczki z truskawkami, owocami egzotycznymi, a może z wiśniami? Każda z tych opcji prezentuje się równie smakowicie.

Muffinki czy kruche babeczki?

Obie opcje brzmią pysznie, a smakują jeszcze lepiej. My podpowiadamy, jak je przyrządzić.

muffinki z jagodami

Składniki na 24 muffinki z owocami:

  • 200 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru,
  • ok. 200 g ulubionych owoców, np. malin,
  • 4 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

Zacznij od roztopienia masła. Utrzyj następnie jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym na masę o dużej puszystości, a mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Do jajek stopniowo dodaj roztopione masło oraz mąkę. Gdy składniki się połączą, przełóż je do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Nałóż 1-2 łyżki masy, wrzuć 2-3 owoce i przykryj masą ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez ok. 20-25 min. Gotowe babeczki możesz ozdobić np. bitą śmietaną, owocami lub posypać cukrem pudrem.

Składniki na kruche ciasto do babeczek:

  • 300 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 1 żółtko,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ciasto krótko wyrabiaj na stolnicy, owiń folią i włóż na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij je, rozwałkuj i za pomocą szklanki powycinaj kółka, którymi wyłożysz spód foremek do muffinek. Nakłuj je widelcem i wstaw foremki do piekarnika na 15 min – piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C. Gdy tartaletki będą się studzić, przygotuj krem budyniowy.

Krem budyniowy

Ugotuj budyń w ilości mleka o połowie mniejszej niż na opakowaniu, a następnie rozmieszaj ze 120 gr ubitego masła oraz odrobiną soku z cytryny. Nałóż niewielką ilość kremu do babeczek i wykończ owocami – gotowe!

Inne wersje babeczek z owocami

Babeczki z owocami mrożonymi można zrobić o każdej porze roku. Są banalnie proste w wykonaniu, dlatego śmiało można zaprosić dzieci do pomocy w kuchni!

Babeczki jogurtowe z owocami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 3 duże jajka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • paczka mrożonych owoców Hortex.

Wykonanie:

Wszystko dzielimy na suche i mokre składniki. Mąkę, cukier i proszek mieszamy w jednej miseczce. W drugiej mieszamy całe jajka, olej i jogurt. Mokre składniki mieszamy z suchymi, na koniec dodajemy mieszankę mrożonych owoców Hortex i delikatnie mieszamy.

Foremki napełniamy do ¾ objętości. Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Kruche babeczki z truskawkami

kruche babeczki z truskawkami

Składniki:

  • porcja kruchego ciasta wg przepisu wyżej
  • 1 opakowanie świeżych lub  mrożonych truskawek Hortex,
  • krem śmietankowy: 250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki i 2-3 łyżki cukru pudru.

Wykonanie:

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć koła. Ułożyć je w foremce do babeczek i upiec w 190 stopniach do momentu, aż będą kruche i lekko zarumienione. Pozostawić do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować krem: serek mascarpone, śmietankę i cukier ubić na jednolitą masę.

Babeczki wyłożyć kremem, a na wierzch ułożyć pokrojone truskawki (mrożone trzeba uprzednio rozmrozić i lekko posypać cukrem-pudrem).

Pozostałe porady