Jak ugotować kalafior?
Kalafior należy do rodziny kapustowatych, ma delikatny, lekko słodkawy smak. Serwowany z podsmażoną na maśle bułką tartą jest wspomnieniem z dzieciństwa dla wielu z nas. By smakował wyśmienicie, trzeba go odpowiednio przygotować. Jak?
Kalafior i jego właściwości
Kalafior to warzywo, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i swoimi właściwościami. Ma niewiele kalorii, a jednocześnie jest sycący. Co zaś najważniejsze, jest cennym źródłem licznych witamin oraz minerałów – m.in. sodu, potasu, żelaza, wapnia, magnezu, cynku, witamin K, C, B6 czy kwasu pantotenowego oraz nikotynowego.
Kojarzymy go również z uwagi na dość specyficzny zapach – powstaje, ponieważ w kwiecie kalafiora znajdują się olejki eteryczne.
Niewątpliwie jednak kalafior warto włączyć do swojej diety. A w jakiej postaci?
Gotowanie kalafiora
Rozgotowany kalafior nadaje się wyłącznie do tego, by przygotować z niego puree. To również dobry pomysł, jednak mimo wszystko warzywo to zyskuje na jakości również dzięki unikalnej teksturze. By ją zachować, kalafiora gotować trzeba w określony sposób. Jak?
Sięgnij po duży garnek i zagotuj wodę ze szczyptą soli, opcjonalnie możesz do niej dodać też łyżeczkę cukru, by mieć pewność, że warzywo nie złapie typowej goryczki, przekrój kalafiora na pół, a najlepiej podziel na mniejsze różyczki i wrzuć do wrzątku, gotuj do miękkości – zazwyczaj kalafior potrzebuje ok. 15-20 minut.
Jeśli warzywo chcesz gotować na parze, pamiętaj, by kalafiora nie solić uprzednio oraz zwiększyć czas gotowania do ok. 25-30 minut.
Warto podkreślić, że najlepiej smakuje kalafior świeży, którego kupujesz latem na bazarze. Poza sezonem, jeśli chcesz mieć pewność, że warzywo nie będzie gorzkie – stawiaj na mrożony kalafior dobrej jakości. Przygotowując ją zgodnie z instrukcją, będziesz się cieszyć doskonałym smakiem.
Kalafior na surowo
Zaskoczenie? A jednak! Nie istnieją żadne przeszkody, by skosztować kalafiora bez żadnej obróbki. Będzie wtedy przyjemnie chrupiący – niczym kapusta. A jeśli chcesz sprawić, by stał się nieco bardziej miękki, możesz go delikatnie zblanszować – niech jednak gotowanie nie trwa dłużej niż 3-4 minuty.
Z czym takiego kalafiora na surowo serwować? Najlepiej sprawdzi się w sałatkach, np. w towarzystwie sałat lub rukoli, czerwonej cebuli oraz jajka mollet, czyli na półtwardo. Do tego majonezowy dressing i… gotowe. Do sałatek warto sięgnąć po różne odmiany kalafiora – nie tylko tego białego, ale i fioletowego czy romanesco.
Sprawdzone przepisy z kalafiorem
Kalafior na dobre zagościł już w polskiej kuchni. Jest nie tylko doskonałym dodatkiem do dań, ale może również sam być podstawą pełnowartościowego posiłku. Jak przygotować najpopularniejsze dania z kalafiora?
Zupa kalafiorowa – przepis
Zupa kalafiorowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
- Zaczynamy od skrojenia w kostkę cebuli i marchewki.
- Następnie smażymy je przez 3 minuty na rozgrzanym oleju.
- Dodajemy później pokrojone ziemniaki i dalej smażymy przez około 7 minut.
- Kolejnym krokiem jest dodanie drobnych różyczek kalafiora.
- Całość podsmażamy jeszcze chwilę, następnie zalewamy wszystko bulionem oraz gotujemy mieszankę pod przykryciem przez około 20 minut.
- Następnie dodajemy koperek, zaprawiamy zupę śmietaną i możemy podawać.
Zupa kalafiorowa smakuje doskonale podana z chlebem lub ciepłymi grzankami.
Możemy także zdecydować się na dodanie mrożonych warzyw – postępujemy wtedy zgodnie z podpowiedziami podanymi na opakowaniu mieszkanki.
Jeśli mamy ochotę na zupę krem z kalafiora, zblenduj zawartość swojego garnka. Dzięki temu uzyskasz pyszną gęstą potrawę!
Sałatka z kalafiora – przepis
Szybki sposób na smaczną i pożywną przekąskę lub dodatek do dania głównego!
- Przygotuj pokrojonego w małe różyczki kalafiora, który wrzuć najpierw na kilkadziesiąt sekund na osolony wrzątek.
- Do odsączonego warzywa dodaj kukurydzę i ogórki kiszone.
- Całość wymieszaj z majonezem, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Możesz też sałatkę posypać koperkiem. To tylko jedna z wielu możliwości!
Kotlety z kalafiora – przepis
Doskonały sposób na przygotowanie czegoś innego, pożywnego i równie smacznego, co tradycyjne kotlety schabowe lub mielone.
- Ugotowanego kalafiora kroimy na kawałki i studzimy, a następnie rozdrabniamy w malakserze.
- Doprawiamy go solą i pieprzem i mieszamy z bułką tartą.
- Formujemy kotlety i smażymy na średnim ogniu z każdej strony (aż do ładnego zarumienienia się panierki).
Kotlety można podać z ziemniakami lub jako przekąskę (warto wtedy podać je z grzankami i rozpuszczonym serem).