Jak gotować bób?
Bób jest jednym z tych warzyw, które są i smaczne i zdrowe. Sprawdza się jako samodzielna przekąska, jak i składnik różnych pysznych dań. Sprawdź, jak gotować bób, by smakował doskonale za każdym razem. Choć bób kojarzymy przede wszystkim z sezonem letnim tak naprawdę możemy się nim raczyć przez cały rok. Jest to możliwe, ponieważ bób jest dostępny również w postaci mrożonej. O jego świeżość i smak nie trzeba się obawiać – ten z oferty Hortex jest mrożony zaraz po zbiorach.
Jak ugotować bób krok po kroku?
Gotując bób, sięgnijmy po ten nieobrany. Dlaczego? Przyczyna jest prosta. Skórka odejdzie o wiele łatwiej, gdy warzywo będzie ugotowane.
Jak gotować bób?
Potrzebny będzie garnek z lekko osoloną wodą. Bób lubi sól, ale używajmy jej oszczędnie – tak ze względów zdrowotnych, jak i z uwagi na smak. Jeśli gotujemy bób świeży, możemy go wrzucić do wody jeszcze przed jej zagotowaniem. W przypadku bobu mrożonego, najlepiej wrzucić go do wrzątku, by przyspieszyć proces odmrażania.
Jak długo gotować bób?
Ile gotować bób? Trudno dokładnie wskazać czas. Zazwyczaj wystarczy ok. 15 – 20 minut. Najlepiej po tym czasie wyjąć z garnka jedno – dwa ziarenka i sprawdzić konsystencję. Najlepszy bób to ten lekko al dente – od którego skórka z łatwością odchodzi, a który jednocześnie jest odpowiednio miękki. Gdy już będzie idealny, wystarczy go odcedzić, lekko zahartować zimną wodą i… bądź to potraktować jako przekąskę, bądź też wykorzystać do tworzenia pysznych dań.
Bób – jego właściwości i wartości odżywcze
Bób to roślina strączkowa i jak wiele warzyw tego typu, charakteryzuje się wysoką zawartością białka oraz niską zawartością tłuszczu. W 100 gramach świeżego bobu znajduje się około 7,5 gram białka i tylko 0,4 g tłuszczu. Bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz w dobrze rozpuszczalny błonnik, co zapewnia uczucie sytości na długo po posiłku.
Już 100 gram surowego bobu pokrywa 100% dziennej dawki na kwas foliowy. Ma również wysoką zawartość fosforu i wapnia, dlatego jest zalecany zarówno kobietom planującym ciążę, w ciąży, jak i matkom karmiącym.
Wartość energetyczna 100 gram bobu oscyluje w okolicach 80-100 kcal., niemniej ze względu na niską zawartość tłuszczu i wysoką ilość błonnika (5 g) jest rekomendowany dla osób odchudzających się. Niestety, na bób muszą uważać cukrzycy, bowiem o ile świeży ma IG na poziomie 40, o tyle taka sama ilość gotowanego bobu to już IG 80.
Bób przepisy – sprawdzone dania z bobu
Pomysłów na niego jest wiele. Przede wszystkim znamy go z bliskowschodniej kuchni, bo najczęściej do spółki z ciecierzycą wchodzi w skład słynnych falafeli. Bób można wykorzystać w pysznej sałatce, jako składnik podsmażanego azjatyckiego dania typu stir fry czy do przygotowania pasty kanapkowej. Inspiracji na pewno nie zabraknie, a jedzenie tego zielonego warzywa zawsze wyjdzie na zdrowie. Smacznego!
Sałatka z bobem
Składniki na sałatkę z bobem:
- 1 szklanka mrożonego bobu Hortex
- 1 paczka miks sałat
- 1 awokado
- 2 wiejskie jajka
- Parmezan starty
- Grzanki tostowe
- Sos winegret
Wykonanie:
Bób gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i lekko skrapiamy sokiem z cytryny (aby nie zrobiło się czarne). Sałatę szarpiemy na małe kawałki, mieszamy z awokado i bobem. Całość doprawiamy sola i pieprzem. Na wierzch sałatki układamy pokrojone w kostkę grzanki tostowe oraz ugotowane w koszulce jajka. Całość posypujemy obficie parmezanem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Zupa z bobu
Składniki do zupy bobowej:
- 1 opakowanie mrożonego bobu Hortex
- 1 duży por
- 20 g masła
- 1 słodka cebula
- 300 g ziemniaków
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- natka pietruszka i szczypiorek
Wykonanie:
Bób ugotować według instrukcji na opakowaniu. Por oczyścić i pokroić w drobną kostkę, podobnie jak cebulkę. Podsmażyć warzywa na maśle, dodać pokrojone w kostki ziemniaki, chwilkę przysmażyć i całość zalać bulionem warzywnym tak, aby woda przykrywała wszystkie warzywa. Dodać bób i zagotować zupę. Wywar zdjąć z palnika, dodać do niego odrobinę oliwy z oliwek, śmietankę i doprawić solą i pieprzem. Całość zmiksować na gładki krem. Wierzch posypać obficie natką pietruszki i szczypiorkiem. Gotowy krem z bobu podajemy z czosnkowymi grzankami.
Makaron z bobem
Składniki do makaronu z bobem:
- 1 opakowanie mrożonego bobu Hortex
- 200 gram makaronu spaghetti
- 150 gram wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 opakowanie śmietanki 30%
- 50 gram parmezanu
- natka pietruszki
Wykonanie:
Makaron oraz bób ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojony drobno czosnek, boczek w kostkę i pokrojoną natkę pietruszki. Dodać śmietankę, zagotować i lekko zredukować sos. Na patelnię dodajemy ugotowany uprzednio makaron oraz bób. Całość dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Każdą porcję posypać obficie startym serem parmezanem.