Nietypowe trendy kulinarne – pomysły na różowe jedzenie
Jednym z najmocniejszych trendów kulinarnych 2023 roku jest kreowanie potraw w różnych barwach. Wiąże się to z nieustannie rosnącą popularnością social mediów, szczególnie Instagrama, YouTube’a i TikToka, na których użytkownicy szukają kuchennych inspiracji oraz obserwują challenge z jedzeniem i gotowaniem. Kolorem, który zawładnął tymi platformami jest różowy, a viralami stały się dania, napoje i desery w różnych jego odcieniach, np. różowe ciasteczka, naleśniki, pączki, pierogi, jajka czy burgery. Sprawdź, jak przygotować różowe potrawy, barwiąc je naturalnymi składnikami, np. mrożonkami Hortex.
RÓŻ I JUŻ! KOLOR ROKU PANTONE 2023 W KUCHNI
W kulturze zachodniej różowa barwa wzbudza bardzo dobre skojarzenia, a według psychologii kolorów jest eteryczna, przyjemna i słodka, łącząc się z miłością, czułością i niewinnością[1]. Wskazują na to także związki frazeologiczne używane w codziennym języku, np. „patrzeć na świat przez różowe okulary”. Nic więc dziwnego, że kolor różowy stał się tak pożądany nie tylko w trendach modowych czy wnętrzarskich, ale też kulinarnych. Na jego popularność w głównej mierze wpływają social media, szczególnie TikTok i Instagram, na których użytkownicy szukają jedzeniowych inspiracji.
Co więcej, według Instytutu Pantone, kolorem roku 2023 jest Viva Magenta, czyli rodzaj fuksjowego różu, który zawiera zarówno ciepłe, jak i zimne odcienie. Ma symbolizować połączenie przeszłości z przyszłością, co także znajduje swoje odzwierciedlenie w preferencjach kulinarnych współczesnych konsumentów, którzy z jednej strony poszukują nowinek i nowoczesnych restauracji, a z drugiej – chętnie wracają do domowych smaków oraz dań jak u mamy czy babci. Róż przywołuje skojarzenia z dzieciństwem, które większość z nas utożsamia z beztroską.
Odcień Viva Magenta, przypominający kolor buraczkowy, świetnie sprawdza się w gastronomii. Szefowie kuchni chętnie po niego sięgają, serwując energetyczne dania np. na bazie buraka z różowym grejpfrutem czy pitają, czy też komponując je z winem. Warto skorzystać z tej optymistycznej i pobudzającej inspiracji także w domowej kuchni. Sprawdź, jak wprowadzić różowe dania do codziennego menu i przekonaj się, że zachwycą nie tylko najmłodszych smakoszy!
JAK ZABARWIĆ JEDZENIE NA RÓŻOWO?
Nie od dziś wiadomo, że metaforycznie jemy także oczami. Przekłada się to nie tylko na estetykę podania dania, ale też wybór barw i ich intensywności w przypadku konkretnych składników. Kolor jedzenia ma ogromny wpływ na to, czy uznamy je za apetyczne. Narzuca też interpretację smaku, ponieważ nieświadomie korzystamy z wcześniejszych doświadczeń i skojarzeń. Dlatego warto postawić na ten najprzyjemniejszy i eksperymentować z różem w kuchni.
Choć na rynku znajdziemy wiele barwników spożywczych, ciekawszym i zdrowszym rozwiązaniem jest wybór naturalnych produktów do nadaniu koloru swoim daniom. Najlepszym sposobem, aby uzyskać te różowe, jest wykorzystanie buraka. To popularne i niepozorne warzywo ma wiele wartości odżywczych. Spożywanie buraków przynosi szereg korzyści zdrowotnych, takich jak przeciwdziałanie miażdżycy i obniżanie poziomu cholesterolu oraz wpływa na podwyższenie odporności immunologicznej oraz spowalnianie procesów starzenia. Buraki mają też działanie antystresowe i są wyjątkowo bogatym źródłem związków przeciwutleniających[2]. Warto wspomnieć, że kultowe Beetroot donuts w kolorze bladego różu (tzw. Millenial Pink) swoją modną odsłonę zawdzięczają właśnie burakom, a nie sztucznemu barwnikowi.
Kolor różowy uzyskasz wykorzystując także np.:
- kwiaty hibiskusa
- sok z granatu
- maliny
- truskawki
- wiśnie
Z kolei ciemniejszy róż, wpadający w fiolet, odtworzysz, używając owoców lub soku z jagód, jeżyn czy borówek amerykańskich. Jednak trzeba dodawać je z umiarem, żeby zamiast zdecydowanego różu, na którym nam zależy, nie otrzymać granatu lub filetu.
Do barwienia dań używa się soku, świeżych składników albo mrożonych owoców i warzyw. Te ostatnie są dostępne przez cały rok, a dzięki zbiorom w szczycie sezonu, tak jak w przypadku produktów Hortex, nie ustępują smakiem i wartościami odżywczymi świeżym odpowiednikom. Masz je zawsze pod ręką, aby wykreować pożywne dania – nie tylko różowe.
RÓŻOWE DESERY
Różowe desery, które są kulinarnym hitem tego roku, można uzyskać także poprzez ich zdobienie, np. lukrem czy roztopioną czekoladą w tym kolorze. Dzięki naturalnym produktom przygotujesz kolorowy lukier w kilka chwil, wykorzystując np. sok z malin czy wiśni lub świeże, mrożone albo liofilizowane owoce. Słodkie propozycje, m.in.: ciasta, ciasteczka, torty, pączki czy babeczki można ozdobić też roztopioną różową czekoladą. Odmiana Ruby, czyli czekolada rubinowa, jest wytwarzana naturalnie z ziaren kakaowca i ma wyjątkową jagodową nutę smakową.
POMYSŁY NA RÓŻOWE JEDZENIE
Sprawdź, jak kreatywnie wykorzystać produkty Hortex, aby łatwo i szybko przygotować zachwycające i pełne smaku różowe menu!
PRZEPIS NA RÓŻOWE NALEŚNIKI BURACZANE
Składniki:
- Buraczki purée Hortex – pół opakowania
- 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- klarowane masło do smażenia
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuść odrobinę masła klarowanego i uduś na niej buraczki. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pozostaw do ostygnięcia.
- Przełóż buraczki do miski lub kielicha blendera.
- Zblenduj z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto. Zwróć uwagę, aby nie miało grudek.
- Odstaw na 20-30 minut.
- Smaż naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron.
Sposób podania:
Możesz serwować naleśniki z dowolnym farszem warzywnym lub mięsem. Ze smakiem buraka świetnie komponuje się nadzienie z mielonego mięsa indyka, serka ricotta i Szpinaku z czosnkiem i solą morską Hortex.
Nasze kulinarne tipy:
- Jeśli masz mało czasu i chcesz przygotować szybkie i pożywne danie wegetariańskie, użyj jako nadzienia do buraczanych naleśników Szpinaku z sosem śmietankowym Hortex.
- Aby zamienić buraczane naleśniki w małe dzieło sztuki, podczas smażenie ciasta precyzyjnie wyłóż na nie pojedyncze listki świeżej pietruszki. Stworzą efektywny, zielony ornament, pięknie kontrastujący z różem.
PRZEPIS NA RÓŻOWY HUMMUS
Składniki:
- Buraczki purée Hortex – pół opakowania
- 1 puszka ciecierzycy
- 1-2 łyżki pasty tahini
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- pół łyżeczki kuminu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- klarowane masło do smażenia
- oliwa z oliwek do polania hummusu
- ulubione posiekane zioła do dekoracji
- sezam, czarnuszka, orzeszki pinii lub prażone pestki dyni do dekoracji
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuść odrobinę masła klarowanego i uduś na niej buraczki. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pozostaw do ostygnięcia.
- Odsącz ciecierzycę, pozostawiając odrobinę wody z puszki.
- W robocie kuchennym lub blenderze zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania gładkiego kremu. W razie potrzeby dopraw do smaku i ponownie krótko zblenduj. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj do masy odrobinę wody z puszki po ciecierzycy.
- Przełóż hummus do ozdobnej miseczki a na wierzchu zrób delikatne fale, np. za pomocą łyżki kuchennej. Wlej w nie oliwę z oliwek.
- Posyp posiekanymi świeżymi ziołami i prażonymi ziarnami lub nasionami.
Sposób podania:
Podawaj różowy hummus z ciepłymi chlebkami pita lub chrupiącymi, świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, np. marchewką, białą rzodkwią i selerem naciowym.
RÓŻOWE NAPOJE – PRZEPIS NA SZYBKIE SMOOTHIE TRUSKAWKOWE
Składniki:
- Truskawi bez szypułek Hortex – 2 szklanki
- 1 banan
- 2 szklanki jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- miód lub syrop z agawy do smaku (opcjonalnie)
- kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- Obierz banana ze skórki i pokrój na kawałki.
- Połącz wszystkie składniki w blenderze aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Koktajl podawaj w wysokiej szklance, udekorowany listkami świeżej mięty.
Nasze kulinarne tipy:
- Postaw na ulubione owoce – różowy koktajl lub smoothie przygotujesz, korzystając także z mrożonych malin, wiśni lub Mieszanki owocowej Hortex.
- Jeśli unikasz nabiału w diecie, zamień jogurt, kefir lub maślankę na mleko roślinne, np. migdałowe, kokosowe, owsiane czy sojowe.
PRZEPIS NA RÓŻOWY DESER MALINOWA PIANKA
Składniki:
- Maliny Hortex – 2 opakowania
- 1 mała tabliczka białej czekolady
- 1 galaretka malinowa
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 ml wody
- liście świeżej mięty do dekoracji
- 4 łyżki liofilizowanych malin do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Przełóż maliny do rondelka, dolej 100 ml wody i gotuj do czasu, aż się rozpadną.
- Przetrzyj owoce przez sitko do miski i dodaj galaretkę. Mieszaj do momentu, aż cała galaretka się rozpuści.
- Odstaw do ostygnięcia.
- Odłóż 8 łyżek musu do oddzielnej miski, a pozostały rozdziel na 4 pucharki. Wstaw pucharki do lodówki.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i lekko przestudź.
- W mikserze lub robocie kuchennym ubij na sztywno śmietanę i mascarpone.
- Pod koniec ubijania dodaj przestudzoną czekoladę i miksuj jedynie do połączenia mas.
- Połowę masy z czekoladą dodaj do odstawionego musu malinowego i dokładnie wymieszaj.
- Rozdziel powstałą różową masę do schłodzonych pucharków i wstaw do lodówki na kolejne 10 minut.
- Na wierzch deserów wyłóż pozostałą masę z bitej śmietany i mascarpone.
- Podawaj ozdobione listkami mięty i opcjonalnie pokruszonymi liofilizowanymi malinami.
Nasze kulinarne tipy:
Jeśli chcesz przygotować deser w stylu total pink, zamień białą czekoladę na rubinową lub dodaj malinowy mus do całej masy z bitej śmietany i mascarpone.
[1] https://pl.sainte-anastasie.org/articles/psicologa/qu-significa-el-color-rosa-en-psicologa.html
[2] https://dietetycy.org.pl/burak-cwiklowy/