Schabowe kieszonki ze szpinakiem
Składniki
- Szpinak liście HORTEX 1 opakowanie
- Kotlety schabowe 4-6 ok. każdy po 200 g
- Miękki ser kozi 100 g
- Suszone pomidory 6
- Białe wytrawne wino 100 ml
- Śmietana kremówka 2 łyżki
- Musztarda francuska 1 łyżka
- Suszony rozmaryn 2 szczypty
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie
Suszone pomidory posiekaj i podsmaż na patelni, dodaj szpinak, przypraw solą, pieprzem i wszystko duś do odparowania wody. Całość wymieszaj z serem.
Kotlety ponacinaj tak, by powstały „kieszonki”, w które włóż farsz. Tak przygotowane kotlety obsmaż (ok. 4 minut z jednej i drugiej strony). Po zdjęciu z patelni kotlety wstaw do piekarnika, żeby nie wystygły.
Na patelnię wlej wino i drewnianą łyżką zeskrob pozostałość po smażonym mięsie. Kiedy wino zredukuje objętość do połowy, dodaj resztę składników i gotuj sos, aż zgęstnieje. Na koniec polej nim kotlety ze szpinakiem.
Powiązane przepisy
Naleśniki ze szpinakiem i pestkami słonecznika
Quesadille z wędzoną szynką i pastą szpinakową
Kotleciki pod szpinakową pierzynką
Gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kurczak w sosie szpinakowym z ryżem
Szpinak liście z serem pleśniowym
Biała zupa rybna ze szpinakiem
Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem
Szagówki (kopytka) ze skwarkami
Quiche ze szpinakiem