Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Quesadille z wędzoną szynką i pastą szpinakową

Średnie
Dania główne
40min
4 porcje

Składniki

  • Szpinak liście HORTEX 1 opakowanie
  • Wędzonej szynki 200 g
  • Kula sera mozzarella 1 szt.
  • Mąki pszennej 300 g
  • Ciepłej wody 150 ml
  • Siemienia lnianego 2 łyżki
  • Zarodków pszennych 2 łyżki
  • Płaskiej łyżeczki soli 1/2
  • Łyżeczki proszku do pieczenia 1/2
  • Puszka cieciorki 1 szt.
  • Czerwona cebula 1 szt.
  • Łyżki sosu sojowego 4 szt.
  • Ząbki czosnku 4 szt.
  • Puszka krojonych pomidorów 1 szt.
  • Pęczka dymki 1/2
  • Strączka chili 1/2
  • Łyżeczka miodu 1 szt.
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę, zarodki pszenne, siemię lniane i proszek do pieczenia wymieszaj w misce, posól i zalej ciepłą wodą. Masę zagnieć na gładkie ciasto i podziel na części, po czym oprósz mąką i wałkuj na cienkie placki. Na koniec smaż je na suchej, rozgrzanej patelni ok. 1 minuty z każdej strony.

Krok 2

Szpinak przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gotowy szpinak  zmiksuj z cieciorką na jednolitą masę, dodaj sos sojowy i zeszkloną na patelni – wraz z czosnkiem – cebulę.

Krok 3

Pomidory odcedź na sitku, przełóż do miski i wymieszaj z posiekaną dymką. Następnie dodaj łyżeczkę miodu, posiekane chili i sok z cytryny. Całość dopraw szczyptą soli i pieprzu.

Krok 4

Dwa placki tortilli posmaruj pastą szpinakową. Na jeden nałóż plastry mozzarelli oraz szynkę, drugim przykryj całość. Zapiekaj na patelni z każdej strony po 1,5 minuty.

Powiązane przepisy

Spróbuj również