Quesadille z wędzoną szynką i pastą szpinakową
Składniki
- Szpinak liście HORTEX 1 opakowanie
- Wędzonej szynki 200 g
- Kula sera mozzarella 1 szt.
- Mąki pszennej 300 g
- Ciepłej wody 150 ml
- Siemienia lnianego 2 łyżki
- Zarodków pszennych 2 łyżki
- Płaskiej łyżeczki soli 1/2
- Łyżeczki proszku do pieczenia 1/2
- Puszka cieciorki 1 szt.
- Czerwona cebula 1 szt.
- Łyżki sosu sojowego 4 szt.
- Ząbki czosnku 4 szt.
- Puszka krojonych pomidorów 1 szt.
- Pęczka dymki 1/2
- Strączka chili 1/2
- Łyżeczka miodu 1 szt.
- Sok z połowy cytryny
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Mąkę, zarodki pszenne, siemię lniane i proszek do pieczenia wymieszaj w misce, posól i zalej ciepłą wodą. Masę zagnieć na gładkie ciasto i podziel na części, po czym oprósz mąką i wałkuj na cienkie placki. Na koniec smaż je na suchej, rozgrzanej patelni ok. 1 minuty z każdej strony.
Szpinak przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gotowy szpinak zmiksuj z cieciorką na jednolitą masę, dodaj sos sojowy i zeszkloną na patelni – wraz z czosnkiem – cebulę.
Pomidory odcedź na sitku, przełóż do miski i wymieszaj z posiekaną dymką. Następnie dodaj łyżeczkę miodu, posiekane chili i sok z cytryny. Całość dopraw szczyptą soli i pieprzu.
Dwa placki tortilli posmaruj pastą szpinakową. Na jeden nałóż plastry mozzarelli oraz szynkę, drugim przykryj całość. Zapiekaj na patelni z każdej strony po 1,5 minuty.
Powiązane przepisy
Schabowe kieszonki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem i pestkami słonecznika
Kotleciki pod szpinakową pierzynką
Gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kurczak w sosie szpinakowym z ryżem
Szpinak liście z serem pleśniowym
Biała zupa rybna ze szpinakiem
Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem
Szagówki (kopytka) ze skwarkami
Quiche ze szpinakiem