Kotleciki pod szpinakową pierzynką
Składniki
- Szpinak liście Hortex 1 opakowanie
- Polędwiczka wieprzowa 1 szt.
- Sera z niebieską pleśnią 100 g
- Ząbków czosnku 8 szt.
- Papryczka chili 1 szt.
- Oliwy z oliwek 3-5 łyżek
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Polędwiczkę pokrój na 2 cm plastry i delikatnie rozklep na kotleciki. Przypraw solą i pieprzem. Obsmaż na patelni z każdej strony po 2-3 minuty, ułóż na blasze do pieczenia.
Pokrojone: czosnek i chili podsmaż przez chwilę na oliwie z oliwek. Dodaj szpinak i duś całość, do odparowania sosu. Szpinak ułóż na kotlecikach, na wierzch połóż plastry sera.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piecz przez ok. 10 minut, aż ser się roztopi.
Powiązane przepisy
Schabowe kieszonki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem i pestkami słonecznika
Quesadille z wędzoną szynką i pastą szpinakową
Gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kurczak w sosie szpinakowym z ryżem
Szpinak liście z serem pleśniowym
Biała zupa rybna ze szpinakiem
Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem
Szagówki (kopytka) ze skwarkami
Quiche ze szpinakiem