Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Wołowina z warzywami i tajską bazylią

Średnie
Dania główne
30minut
4 porcje

Składniki

  • Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex 1 opakowanie
  • Fasolka szparagowa zielona Hortex 1 opakowanie
  • Wołowina z udźca 400 g
  • Czerwone chili 1 sztuka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sos ostrygowy 6 łyżek
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Sos rybny (np. squid) 1 łyżka
  • Cukier brązowy 1 łyżka
  • Tajska bazylia pęczek
  • Olej do smażenia 3-4 łyżki 
  • Biały jaśminowy ryż lub makaron udon

Przygotowanie

Krok 1

Wołowinę podsmaż na 2 łyżkach oleju.

Krok 2

Następnie zdejmij z gazu i odstaw.

Krok 3

W kubku wymieszaj sosy: ostrygowy, rybny, sojowy i cukier.

Krok 4

Chili i czosnek pokrój na drobne kawałeczki i wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.

Krok 5

Zanim się zarumienią dorzuć warzywa i smaż około 5 minut.

Krok 6

Dolej mieszanką sosów i smaż około 2 minut.

Krok 7

Następnie dodaj podsmażone mięso i całość posyp tajską bazylią i daj jej chwilę, aż zmięknie w sosie.

Krok 8

Mięso podawaj z białym jaśminowym ryżem lub z makaronem udon, ugotowanych wg. przepisu na opakowaniu.

Krok 9

Na koniec posyp jeszcze kilkoma listkami tajskiej bazylii i krążkami chili.

Powiązane przepisy

Spróbuj również