Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Sałatka z wątróbką, granatami i śliwkami

Średnie
60min
4 porcje

Składniki

  • Śliwki bez pestek Hortex 250 g
  • Wątróbki drobiowej 400 g
  • Czerwonego wina 200 ml
  • Płatków migdałowych 80 g
  • Granat 1 szt.
  • Cukru 4 łyżki
  • Mąki pszennej 2 łyżki
  • Oleju 2 łyżki
  • Mieszanka sałat
  • Rukola
  • Papier do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp płatki migdałów i często mieszając, upraż je na kolor złoty. Później przesyp je na papier i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Następnie na patelnię wsyp cukier. Gdy zacznie się karmelizować, dodaj śliwki. Całość zalej winem i duś ok. 20 minut.

Krok 3

Wątróbkę obtocz w mące i usmaż. Podawaj ją z sałatą i rukolą. Całość polej sosem śliwkowym i posyp uprażonymi płatkami migdałowymi i ziarnami granatu.

Powiązane przepisy

Spróbuj również