Sałatka z wątróbką, granatami i śliwkami
Składniki
- Śliwki bez pestek Hortex 250 g
- Wątróbki drobiowej 400 g
- Czerwonego wina 200 ml
- Płatków migdałowych 80 g
- Granat 1 szt.
- Cukru 4 łyżki
- Mąki pszennej 2 łyżki
- Oleju 2 łyżki
- Mieszanka sałat
- Rukola
- Papier do pieczenia
Przygotowanie
Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp płatki migdałów i często mieszając, upraż je na kolor złoty. Później przesyp je na papier i pozostaw do ostygnięcia.
Następnie na patelnię wsyp cukier. Gdy zacznie się karmelizować, dodaj śliwki. Całość zalej winem i duś ok. 20 minut.
Wątróbkę obtocz w mące i usmaż. Podawaj ją z sałatą i rukolą. Całość polej sosem śliwkowym i posyp uprażonymi płatkami migdałowymi i ziarnami granatu.