Sałatka jarzynowa w sosie duńskim
Składniki
- Zupa jarzynowa Hortex 1 opakowanie
- Pierś z kurczaka 1 szt.
- Masła 1 łyżeczka
- Wody kilka łyżek
- Majonezu (połowę można zastąpić jogurtem) 100 g
- Marynowanych cebulek perłowych 3 łyżki
- Korniszonów 15 - 20 szt.
- Posiekanego koperku 1 łyżka
- Curry 1 łyżeczka
- Soku z cytryny 1 łyżka
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Na patelni lub w garnku podsmaż na maśle zupę, dodaj odrobinę wody i duś pod przykryciem do miękkości. Odstaw do wystygnięcia. W tym czasie pierś z kurczaka przypraw solą i pieprzem, zawiń szczelnie folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 ºC, ok. 35 minut.
Upieczoną pierś wyjmij, odstaw do ostygnięcia i pokrój w kostkę. Cebulki i korniszony drobno posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.
Na koniec gotową zupę, upieczoną i pokrojoną pierś z kurczaka wymieszaj z sosem i wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Sałatkę podawaj posypaną koperkiem.