Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Wołowina z warzywami w sosie winnym

Średnie
Dania główne
30min
4 porcje

Składniki

  • Zupa jarzynowa Hortex 1 opakowanie
  • Wołowiny na gulasz 500 g
  • Wędzonego boczku 100 g
  • Czerwonego wytrawnego wina 2 szklanki
  • Cebula 1 szt.
  • Papryczka chili 1 szt.
  • Ząbki czosnku 2 szt.
  • Mąka 2 łyżki
  • Olej 2 łyżki
  • Liść laurowy, tymianek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę i obtocz w mące. Boczek drobno pokrój i usmaż na oleju.

Krok 2

Dodaj mięso, cebulę, czosnek i papryczkę chili (aby wołowina była ostrzejsza można dodać papryczkę z pestkami).

Krok 3

Dodaj wino, liść laurowy, tymianek i pieprz. Duś na małym ogniu pod przykryciem.

Krok 4

Gdy mięso będzie miękkie dodaj warzywa. Duś kolejne kilka minut. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 5

Podawaj z bagietką.

Powiązane przepisy

Spróbuj również