Pudding chia na mleku kokosowym z malinami
Składniki
- Maliny Hortex 1 opakowanie
- Syrop z agawy lub ksylitolu 3-4 łyżki
- Nasiona chia 6 łyżek
- Mleko kokosowe 1 puszka (400 g)
- Posiekane prażone pistacje 2-3 łyżki
- Kardamon (opcjonalnie) szczypta
Przygotowanie
Maliny podgrzej w rondelku z syropem lub cukrem (kilka całych owoców odłóż do dekoracji), po czym rozłóż na dnie pucharków, słoiczków lub szklanek (2-4 sztuki w zależności od wielkości naczynia).
Mleko kokosowe zagotuj z kardamonem i nim zalej nasiona chia. Całość pozostaw do ostygnięcia i zgęstnienia. Kiedy masa ostygnie i zgęstnieje wyłóż ją na przygotowany wcześniej mus malinowy, a wierzch posyp pistacjami i całymi malinami. Pudding możesz podawać od razu lub po schłodzeniu.